Fără categorie

Felfüggesztették az APIA támogatást ezeknek a gazdáknak!

Gazdálkodók maradnak le a támogatások kifizetési listájáról! Leállítják a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) pénzügyi támogatását azon gazdálkodók esetében, akik műveletlenül hagyják földjüket!

Ezt közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) vezetése. Ugyanakkor a következő időszakban ellenőrzik a támogatások kedvezményezettjeit, a földet megműveletlenül hagyó mezőgazdasági termelők pedig nem kapnak anyagi támogatást – írja az estnews.ro.

Bár az elmúlt években Vaslui megyében fejlődött a mezőgazdasági ágazat, még mindig vannak megműveletlen mezőgazdasági területek. A Vaslui Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) mintegy 2.400 hektárt parlagon hagyott területet tart nyilván. A megye 450 községéhez képest a műveletlen terület mintegy 5,5 hektár.

A Vaslui Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) vezetője, Gigel Crudu elmondta, a megyében nem rendkívüli a helyzet. Kitért arra, hogy a megműveletlen mezőgazdasági területek felülete évről évre csökken, és a megye teljes szántóterületére nézve jelentéktelen.

„Ebből a szempontból nem egy különleges helyzet. Mindannyian észrevesszük, hogy a bérlők minden évben több mezőgazdasági területet bérelnek, amelyeket egyesítenek. Az APIA képviselőinek nyilatkozataiból megértettem, hogy csökken az APIA-tól támogatást igénylők száma és nő a földterület. Tehát a mezőgazdasági területeket minden évben összevonják” – mondta Gigel Crudu, a Vaslui Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.