Fără categorie

A juhok megtermékenyítésének összehangolása: egy hargitai állatorvos technikája 

Új módszer, amelyet egy hargitai állatorvos használ a juhok termékenységének (beágyazódás) indukálására úgy, hogy ugyanabban az időtartamban kerüljön sor az ellésre. A gyakorlatban ezt a módszert főleg a kicsinyek születésének időzítésére használják, hogy ez akkor következzen be, amikor a tenyésztőknek szükségük van rájuk, vagy amikor azt gondolják, hogy magasabb áron tudnak értékesíteni. Ezen kívül ez a módszer mentesíti a mezőgazdasági termelőket a juhok megfigyelési munkálata alól.

A juhok ellése fontos a tenyésztők számára, de ez ugyanakkor gyakran nagy odafigyelést igényel részükről, hogy biztosak lehessenek abban, hogy egészséges bárányok születnek, és az ellés biztonságos körülmények között zajlik.

Suffolk és Texel juhokat tenyészt

A szentegyházai Magyari Szabolcs, 36 éves, szakmáját tekintve állatorvos, két egyedi juhfajtát nevel: Suffolk – 2006 óta, és Texel, ezeket egy éve.

„2006. körül kezdtük a Suffolk juhokkal, és tavaly importáltuk az első Texel juhokat Hollandiából, de angol genetikai vonallal” – mondta a juhtenyésztő az Agrointeligența -www.agrointel.ro-nak.

A juhok megtermékenyítésének összehangolásával kísérletezett a farmon

Állatorvosként szerzett tapasztalata és ismerete segítette Magyari Szabolcsot abban, hogy kipróbálja gazdaságában a legújabb irányított megtermékenyítési módszereket. 2017-re a debreceni egyetem szakemberével egy Romániában viszonylag újnak számító, összehangolt megtermékenyítési eljárást tesztelt.

Megtermékenyítés hígított spermával és szivacsokkal

„Ebben az évben először vetettünk be egy mesterséges megtermékenyítési módszert. Ez azt jelenti, hogy egy olyan hormonkezelést alkalmaztunk, amely szivacsok bevezetését feltételezi a juhokba, és úgy szinkronizáltam őket, hogy egyszerre következzen be a beágyazódás. Jött egy egyetemi doktor, levettük a spermát, hígítottuk, és ezzel termékenyítettünk meg minden juhot” – magyarázta az állatorvos.

A gazdaságban az összes ellés három nap alatt zajlik

A tenyésztő ennek a módszernek az előnyeit hangsúlyozta.

„Eddig természetesen termékenyítettük meg a juhokat, és a módszer jó, csakhogy a juhok összehangolása és egyszeri megtermékenyítése azzal az előnnyel jár, hogy az összes megtermékenyített juhunk 3 nap alatt ellik. Tehát nem vesztegetünk ezzel sok időt. Én kiépítettem néhány helyiséget az istállóban, és éjjel óránként felébredek, hogy megnézzem, lesz-e ellés vagy sem, és ezzel a módszerrel minden 2-3 nap alatt lejár. S lehet, hogy szükség esetén segíthetünk a juhokon. Tehát megfigyelés alatt állnak, és nem kell egy hónapon keresztül figyelgetni. Ez a módszer abban segít, hogy időt takarítsunk meg. Az ellés önmagában nem nagy ügy, csak nem tudni, hogy mikor következik be. Az irányított megtermékenyítés felmenti a gazdát az álmatlan éjszakák alól” – mutat rá a gazda.

Az ilyen szivacsok ára nem haladja meg a 7 eurót darabonként, de az eljárást feltétlenül állatorvosnak kell felügyelnie.

Mesterséges megtermékenyítés fagyasztott spermával

A debreceni egyetemen dolgozó doktorral egy csapatban dr. Magyari új módszert akar bevezetni gazdaságában, éspedig angliai kiváló kosok fagyasztott spermáival történő megtermékenyítést.

„Először próbáljuk meg a mesterséges megtermékenyítést fagyasztott spermával, azaz ezúttal nem friss anyagot használunk. Angliából, a legjobb kosoktól származó importból vásárolunk, és ez a módszer egy kicsit bonyolultabb, laparoszkópiás módszer lesz, fagyasztott spermával, tehát lehet, hogy nem lesz ugyanolyan sikeres, mint a friss spermával, de ezt a módszert a következő évben kipróbáljuk” – mondta az állattenyésztő.

Csak tiszta fajjal dolgozik

A hargitai juhtenyésztő megértette, valószínűleg a szakmájából kifolyólag is, hogy mi a fajtatiszta állat értéke. Ezért úgy döntött, hogy nem keresztezi a fajokat a gazdaságában, keverékek tenyésztése céljával.

„Nem, nem kereszteztem. Csak tiszta fajjal dolgozom. Csak tenyészállatokat szeretnék, tenyészkosokat akarok előállítani, nem keresztezett állatokat. Tehát néhány állattal dolgozom, de ez a néhánynak mind nagyon jónak kell lennie. Van egy gén, amelynek neve booroola. Ez egy olyan tulajdonság, amely révén kettes és hármas ikrek születnek. A gént hordozó juhok gyakrabban ellenek hármas, mint kettes ikreket. Léteznek tesztek, amelyek kimutatják, hogy a juh e gén hordozója-e vagy sem, ezeket pl. Hollandiában végzik, meg lehet állapítani, hogy melyik a hordozó juh. Ez egy új dolog a juh genetikában. Egy innováció ” – magyarázta a juhtenyésztő.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy milyennek látja a román juhpiacot, és azt állítja, hogy a jelenlegi tendenciák megváltoznak. „Úgy gondolom, hogy a román piacon keresettebb a Suffolk, mint a Texel juh. Bizonyos értelemben a Suffolk szebb fajta, mint a Texel, mert fekete a feje és fehér bundája van a testén, és mutatós. De mindkét fajtának nagyon jó a húsa, és Romániának egy kicsit hozzá kell szoknia ehhez a fajtához, ha javítani szeretne e tekintetben, tehát a bárányhús mennyiségének és minőségének tekintetében, nemcsak a mennyiségében, mert a bárányok esetében a hús minősége is fontos, nem csak a mennyiség számít is” – mutatott rá a juhtenyésztő.