• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    A legnagyobb takarmánygyárat avatták fel Maros megyében. Az UBM Feed Romania beruházása: 15 millió euró

    hirek.agrointel.ro hirek.agrointel.ro -

    Az ország legnagyobb független takarmánygyárát (amely nem termel saját fogyasztásra), az UBM Feed Romaniat, pénteken, május 10-én avatták fel Maros megyében, Kerelőszentpálon, befektetők, mezőgazdasági képviselők, magyar és román magas rangú tisztviselők és politikusok jelenlétében.

    A takarmánygyár felavatási ceremóniájának egyik legfontosabb jelenlévője Orbán Viktor magyar miniszterelnök: „Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy itt vagyok Kerelőszentpálon, beszéltem a részvényesekkel és a tulajdonosokkal, és megértettem, hogy ez a legnagyobb gyár nem csak Romániában, de az egyik legnagyobb Európában” – mondta Orbán Viktor.

    A szentpáli takarmánygyárat román és magyar vállalatok csoportja, nevezetesen a magyarországi UBM csoport, valamint a romániai East Consulting és az Oprea Avi Com társaságok birtokolják. A gyár létrehozásának gondolata azt követően született meg, hogy a részvényesek észrevették, hogy Románia nagy mennyiségű gabonafélét exportál, majd sok takarmányt importál.

    30 tonnás óránkénti kapacitásával, az évi körülbelül 220.000 tonnájával és a legmodernebb technológiával az új gyár Európa a legmodernebb gyárai közé tartozik.

    „Jelenleg Románia több millió tonna gabonát exportál és takarmányt importál, a Romániában fogyasztott takarmányok nagy részét. Úgy véljük, hogy a helyi piacon még mindig van hely a termelés számára. Valójában Erdély központi térségben észrevettük, hogy a takarmány-előállítási kapacitások nagy hiányt mutatnak. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy beruházunk egy új gyárba” – mondta Laczkó Dénes, az UBM Feed Romania ügyvezető igazgatója.

    A 15 millió eurós beruházásból megépült üzem óránként 30 tonnás termelési kapacitással bír majd, és a takarmányt főként az állattenyésztési tevékenységet folytató gazdaságoknak, baromfifarmoknak, sertéseknek vagy kérődzőknek szánják. „Minden állatfajt megcélzunk, a madaraktól, sertésektől és kérődzőktől kezdve. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy valami helyit is előállítsunk” – mondta Laczkó Dénes az év elején.

    A technológiát illetően elmondható, hogy ez a legmodernebb kombinált takarmánygyár Európában: „Minden, ami technológiát jelent ultramodern, teljesen automatizált. Hogy legyen fogalmuk: egy ember a számítógépnél ülve a teljes gyártási folyamatot lebonyolítja. Fontosnak tartjuk az automatizálást és a technológiát, hogy nagy pontossággal és precizitással gyárthassuk” – hangsúlyozta az UBM Feed Romania ügyvezető igazgatója.

    A takarmány-ajánlat, amelyet először mutatnak be az AGROmania vásáron

    A kerelőszentpáli takarmány-ajánlatot első alkalommal az AGROmania vásáron mutatják be a mezőgazdasági termelőknek, amelyre május 18–19-én, szombaton és vasárnap kerül sor Marossárpatakon, Marosvásárhely mellett. Az UBM Feed Romania az esemény egyik fő partnere az Azomureș és az IRUM mellett. Az első alkalommal tartandó AGROmania szervezői a Pro Economica Alapítvány (Kozma Monika) és Maros Megye Ifjúsági Egyeztető tanácsa (Birtalan István).

    Az AGROmania kiállítás keretében workshop-sorozatot, termékkóstolást, valamint helyi termékek vásárát tartanak. Az AGROmania vásár teljes programja megtalálható a http://www.agro-mania.ro/home/program-agromania/ oldalon.