Fără categorie

A mezőgazdasági kamarák működése a magyar minta szerint, a Mezőgazdasági Minisztérium górcsője alatt

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerdán, február 19-én a tárca székhelyén fogadta Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét, áll az Agrointeligenta.ro – AGROINTEL.RO.-nak küldött minisztériumi közleményben.

A találkozóra a magyar tisztviselőt a mezőgazdasági és környezetvédelmi attasé, Sándor László Tibor kísérte el. Adrian Oros minisztert Aurel Simion államtitkár, valamint az Európai Ügyek és a Nemzetközi Kapcsolatok Főigazgatóságának vezetője kísérte el.

A találkozó célja a két állam közötti és az Európai Unión belüli bilaterális együttműködés megerősítése volt. A tárgyalás megelőzte az Adrian Oros miniszter és magyar kollégája, Nagy István közötti, 2020. február 29-én, Kolozsváron esedékes találkozóját.

Ebből az alkalomból olyan témákról tárgyalnak, amelyek mindkét ország számára fontosak, például: az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza kialakulása Romániában és Magyarországon, valamint ezen betegségek leküzdésére szolgáló megoldások keresése, a magyar mezőgazdasági kamarák működése, és hasonló rendszer bevezetésének lehetősége hazánkban, az új közös agrárpolitika, amelynek középpontjában az európai zöld paktum, a „Green Deal” áll, valamint a kapcsolt támogatás és az átmeneti nemzeti támogatás fenntartása, az önkéntes korlátozás kérdése.

Adrian Oros román mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy országa támogatja az önkéntes felső korlátot és az újraelosztó kifizetéseket, hogy több családi gazdaságot lehessen támogatni, ez egyben a mezőgazdasági minisztérium egyik fő célja, csakúgy, mint a mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztése.

A kolozsvári találkozón a román mezőgazdasági miniszter mellett az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság elnöke, Dr. Robert Chioveanu is jelen lesz, tekintettel a megvitatásra javasolt témákra.