Fără categorie

Adrian Oros az Azomureșnél: „A műtrágya nagymértékű importja a fogyasztói élelmiszerárak drágulásához vezet!”

Az élelmiszeripari termékek, de más késztermék fogyasztói ára is drágulhat! A mezőgazdasági miniszter, Adrian Oros figyelmeztetése, aki 2020. február 21-én meglátogatta a marosvásárhelyi Azomureș Vegyipari Kombinátot.

Az Azomureș a legjelentősebb mezőgazdasági műtrágyagyártó Romániában. Működésének történetében a múlt évben (2019) volt először veszteséges a 114/2018-as rendelet miatt.

Adrian Oros miniszter a látogatás során találkozott a kombinát vezetőségével, hogy együtt találjanak megoldásokat azokra a problémákra, amelyekkel szembesülnie kellett az üzemnek. A viták középpontjában azok a fontos kérdések álltak, amelyek által megoldásokat kerestek arra, hogy miként láthatná el a kombinát a tavaszi kampányban a mezőgazdasági termelőket a szükséges műtrágyával.

A miniszter kifejtette, hogy ha az 1/2020-as rendelet sem fogja elhárítani a negatív hatásokat a mezőgazdaságban, akkor megnő a műtrágya behozatala, és ezzel együtt a termelők számára a költségek is magasabbak lesznek, tudósított a radiomures.ro.

Mindez az élelmiszerárak növekedésében fog mutatkozni, összegezte Adrian Oros. „A Szenátus elfogadta, most a Képviselőház kezében a döntés, reméljük, hogy be tudjuk bizonyítani a többségi ellenzéknek, hogy halaszthatatlan a régi rendelet hatályon kívül való helyezése, mert hosszú távon, néhány hónap vagy év, a behozatal fog növekedni, utána az árak, ez elsősorban a mezőgazdaságot fogja érinteni, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari késztermékeket is, így a fogyasztói árak sokkal magasabbak lesznek.”

A látogatás végén az agrárminiszter találkozott a megye termelőivel és állattenyésztői társulatok képviselőivel. Megtekintette Szászrégenben a Mirdatod Társaság új tejfeldolgozó üzemét. Ez a feldolgozó az európai szintén elismert, védett terméket gyártja, a libánfalvi Telemeaua de Ibănești márkájú sajtot.