Fără categorie

Burgonyatermesztők, riadó: „Kérjük a MADR-t, hogy állítsa meg a tisztességtelen versenyt, és közvetítsen egy találkozót a nagy üzletekkel!”

Tegnap, február 27-én volt a hatodik Országos Burgonyakonferencia a Brassó Pojánán, a Mezőgazdasági Menedzsment Központ, az Országos Burgonya Szövetség (FNCR) és a Burgonya Kutatási és Fejlesztési Központjának (INCDCSZ) részvételével.

Az eseményen az ország több mint 300 legeredményesebb burgonyatermelője vett részt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) képviselői, és a burgonyatermesztés szakértői ​​mellett, hogy a lehető legtárgyilagosabban elemezzék a hazai és európai piac legújabb tendenciáit, továbbá az innovatív technológiákat és a legújabb tudományos kutatásokat.

Még a konferencia legelején Romulus Oprea, az FNCR elnöke vészharangot kongatott meg a döntéshozók számára, kérve, hogy ne hagyják, hogy a román burgonya eltűnjön, mivel a nemzeti termelés a valós szükséglet 40% -a alatt van.

„Szövetségi szinten folyamatosan megpróbáljuk felhívni a Mezőgazdasági Minisztérium figyelmét, mert mi, a mezőgazdasági termelők útkeresők vagyunk, a burgonyatermesztés pedig sodródik, és a szavak helyett sürgősen a tettek mezejére kell lépnünk. Olyan életképes agrárpolitikára van szükség, amely valós adatokat használ fel a burgonyaipar számára, hogy az valóban sikeres legyen” – mondta Romulus Oprea, a Nemzeti Burgonya Szövetség (FNCR) elnöke. „2019 decemberében bemutattuk a minisztériumnak azokat az összetett problémákat, amelyekkel szembesülünk, és mostanáig sem kaptunk választ. Kértük, hogy nevezzenek ki egy személyt, aki a sajátos kéréseinkkel foglalkozik, és reméljük, hogy ez valósággá válik. A nyersanyag-burgonya és a vetőburgonya megfelelő támogatása nélkül közép és hosszú távon nagy problémáink lesznek. A tisztességtelen verseny és az import megszüntetését követeltük, mivel a burgonyatermelés igényes, hosszú várakozással és bizonytalan értékesítéssel jár. Sürgősen felkértük a MADR-t, hogy közvetítsen egy munkaértekezletet a nagy üzletláncokkal, pontosan azért, hogy fennmaradjunk a piacon” –  mondta Aurel Tănase, az OIPA Zöldség-Gyümölcs elnöke. Abból a feltevésből kiindulva, hogy az esemény, amely már hagyománnyá vált, lehetőséget teremt egy olyan komoly tárgyalásra, amely reményt és következetességet nyújthat minden romániai burgonyatermelő számára, Sorin Chiru, a brassói Burgonya Kutató-Fejlesztő Intézet igazgatója javasolta „a megművelt területek helyes és gondos monitorozását, hogy reális fejlesztési tervet készítsünk a 2021–2027-es periódusra”. Ugyanakkor megerősítette a kutatás finanszírozásának szükségességét az új, sokkal versenyképesebb burgonyafajták előállítása érdekében.

Az APIA adatai szerint Romániában az elmúlt hat évben felére csökkentek a burgonyával beültetett földterületek, a 2013-as évi 54.000 hektárról 2019-ben 27.000 hektárra.

„Sajnos ez a romániai burgonyatermesztés a valóságos képe: a fogyasztásra, illetve vetőmag céljával beültetett földterületek folyamatosan csökkennek, jelentős importot generálva. Az importált burgonyát az országba való belépéskor nem tesztelik megfelelően, és ez országos szinten biobiztonsági problémákat okoz (különféle burgonyabetegségek). Ehhez hozzájön még a megfelelő raktárak hiánya,  amelyeket nem is lehet megépíteni, ha öt mezőgazdasági évből csak egy vagy kettő nyereséges, a fennmaradó évben pedig veszteséget könyvelnek el a burgonyatermesztők” –  mondta Ioan Moroianu, az FNCR ügyvezető igazgatója.

A konferencián jelen voltak és figyelemre méltó üzenetet közvetítettek még: Viorel Morărescu, a MADR Élelmezésipari Főigazgatóságának vezetője, Monica Hermeziu a Brassó Megyei Burgonya Kutató-Fejlesztő Intézettől, dr. Valeriu Tabără agronómus mérnök, professzor, a Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományos Akadémia (ASAS) elnöke.

Az agráriparban működő legfontosabb technológiai cégek – Bayer, Corteva, Intermag, Agricover – képviselői szintén jelen voltak, és hatékony megoldásokat mutattak be a hektáronkénti termelési költések visszaszorítására, szóltak továbbá a burgonyafélék legújabb és leghatékonyabb kezeléséről.