Fără categorie

Jóváhagyott de minimis támogatás közel 5000 erdélyi kistermelőnek!

A gazdasági-fejlesztési program vezetője, a Pro Economica Alapítvány Erdélyben a Magyar Kormány támogatásával a meghatározott határidőn belül befejezte a de minimis mezőgazdasági finanszírozási program keretében vállalt feladatait Kovászna, Hargita és Maros megyében.

A de minimis támogatási programot Magyar Levente, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára jelentette be 2019 májusában az AgroMania agráripari kiállítás keretében (Lásd cikkünket: FERMIERII DIN ROMÂNIA – SPRIJIN DE 15.000 DE EURO/FERMĂ DIN PARTEA GUVERNULUI DIN UNGARIA! – Romániai mezőgazdászok – 1500 euró/termelő támogatás a Magyar Kormány jóvoltából). A támogatási program keretében 5000 pályázatot nyújtottak be Kovászna, Hargita és Maros megyéből, a szakértői értékelés után pedig 4.758 támogatási szerződést írtak alá. A program keretében a mezőgazdászok és a mezőgazdasági vállalkozások 18.718.261.082 forint (57.351.128 euró) értékű támogatásban részesülnek, amelyet mezőgazdasági felszerelések, gépek, ültetvények, tenyészállatok vásárlására fordíthatnak.

„A munkatervet gyors ütemben hajtottuk végre a múlt évben azzal a céllal, hogy a mezőgazdászok már tavasszal megvásárolhassák a mezőgazdasági felszereléseket, gépeket, ültetvényeket, tenyészállatokat, ugyanis tisztában vagyunk az erre vonatkozó igények szükségszerűségével a mezőgazdasági munkálatokban. A kollégáim keményen dolgoztak a pályázatok ellenőrzésével és elbírálásával, de sajnos nem láthattuk előre a világjárványt és ennek negatív hatásait a mezőgazdaságra nézve. A beütemezésnek megfelelően az Alapítvány heti rendszerességgel ellenőrizte és elbírálta a pályázati kérelmeket a beérkezés kronológiai sorrendjében, követve, hogy a szállítókhoz irányított átutalások is a beütemezésnek megfelelően működjenek. Azokat a pénzösszegeket, amelyeket még nem folyósítottunk, rövidesen utaljuk, sajnos, a jelenlegi árfolyam- ingadozások egy bizonyos mértékű kiesést jelentenek a kedvezményezettek számára.

Mint ismeretes, az Alapítvány forintban folyósítja az átutalásokat, amelyet az utalás napján érvényes árfolyam szerint lejbe konvertálnak. Az aktuális világpiaci helyzet nem kedvező a forint árfolyamának, így a lejben kifizetett támogatás kevesebb, ami azt jelenti, hogy a kedvezményezettek önrésze nagyobb. Megpróbáljuk ezt a terhet elhárítani, ezért a mezőgazdászok türelmét kérjük, akárcsak a szolgáltatókét, biztosítván az érintetteket arról, hogy a következő napokban folyósítjuk az utolsó elmaradt kifizetéseket.

Őszintén remélem, hogy a közeljövőben egészségben és új hittel folytatjuk az elkezdett projektet, és hamarosan bemutatjuk a projekt keretében végzett helyszíni jelentések eredményeit. Ugyanakkor közzétesszük a végleges statisztikai kimutatásokat a három megye termelői számára” – nyilatkozta Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke.

A kistermelők részére szóló de minimis támogatás eléri a majdnem 5000 euró/kedvezményezett összeget.