Fără categorie

Időben kifizetett támogatás! Megnövelt költségvetés az APIA számára az idei teljes összeg kifizetésére!

Az idei elmaradt támogatások kifizetésére váró gazdák fontos híreket kaptak Adrian Oros mezőgazdasági minisztertől. A tárcavezető ma, november 5-én, csütörtökön a minisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mezőgazdaságban használt gázolaj támogatási rendszere plusz pénzt kap a költségvetés korrigálására.

„Erre a programra 629,9 millió lejt különítettünk el, és most 160 millió lejt irányozunk elő a költségvetés kiigazítására” –  jelentette be a mezőgazdasági miniszter. Egyelőre hivatalosan nem jelezték, hogy mikor lesz az idei év második költségvetési kiigazítása, Florin Cîțu pénzügyminiszter csak annyit közölt, hogy erre 2020 végéig sor kerül.

A miniszter által közzétett adatok szerint idén utalták tavalyi gázolaj-támogatás hátralékát. Hozzátette, a 2020-ra meghatározott költségvetés 629,9 millió lej, mintegy 12.000 kedvezményezett számára.

Mint ismert, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA) idén csak az első negyedévre esedékes támogatásokat sikerült kifizetnie, azaz a január 1. és március 31. között felhasznált gázolaj mennyiségekért ( 2020. első negyedéve). A gázolaj jövedéki adójának csökkentésére irányuló állami támogatás értéke 2020-ra 1,5258 lej / liter. Így a gazdák a második negyedévre még mindig várják a kifizetéseket az április 1. és június 30. közötti felhasznált gázolajra. A gazdálkodók november 2-ig nyújthattak be támogatási kérelmet a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj mennyiségére vonatkozóan, a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra (2020. harmadik negyedéve).