Fără categorie

Románia elnöke kihirdette a törvényt! A gazdák évente 10.000, illetve 20.000 euró támogatást kapnak!

Kihirdették a gazdálkodók éves támogatásáról szóló törvényt. Románia elnöke, Klaus Iohannis aláírta az erről szóló rendeletet. Ennek értelmében a gazdálkodók 2021. január 1-től kezdődően legfeljebb 10.000, illetve 20.000 euró éves támogatást kapnak a mezőgazdasági termékeik feldolgozóknak vagy közvetlenül a fogyasztók számára történő értékesítése után.

Klaus Iohannis, Románia elnöke november 5-én, csütörtökön több rendeletet írt alá, köztük az elsődleges mezőgazdasági termékeket, halászati ​​és vízi tenyészeti termékeket forgalmazó mezőgazdasági termelők ösztönzéséről szóló törvény kihirdetéséről szólót. Ahhoz, hogy a jogszabály érvénybe lépjen, a Hivatalos Közlönyben is közzé kell tenni. Ezt követően a támogatási intézkedéshez pénzt irányozhatnak elő a költségvetésből, hogy a jövő évtől kezdődően megkaphassák a gazdák a juttatást. Mint ismert, október 13-án a képviselőtestület döntő házként elfogadta a mezőgazdasági termelők éves támogatásáról szóló törvényt.

Ezt a jogszabály kezdeményezője, Ion Ștefan jelentette be, aki azt javasolta, hogy az állam legtöbb 20.000 euróval támogassa a mezőgazdasági termelőket abban az esetben, ha a feldolgozónak, illetve maximum 10.000 euróval, ha a piacon, közvetlenül fogyasztásra értékesítik termékeiket.  Ez a törvény mind a termelők, mind az egészséges, helyi, román termékeket kereső vásárlók számára előnyös. A törvényjavaslat segíthet a román fajták megmentésében is, amelyeket mindannyian keresünk a standokon.

A juttatás 200 euró a feldolgozó egységeknek eladott elsődleges mezőgazdasági termék, illetve halászati ​​és akvakultúra-termék (vízi tenyészet) tonnájáért. Baromfitenyésztők esetében a juttatás 200 euró lesz a feldolgozónak eladott minden 10.000 db tojásért. Azok, akik közvetlenül a végső fogyasztóknak értékesítenek, tonnánként vagy minden 10.000 db tojás után 100 euró juttatásban részesülnek. Ugyanaz a kedvezményezett egy évben nem kaphat több,  mint 20.000 eurót, ha a feldolgozónak értékesít, illetve 10.000 eurót, ha a piacon árul, közvetlenül fogyasztásra. A helyi termelők 100 vagy 200 euró/tonna  értékesítési támogatást kaphatnak az elsődleges mezőgazdasági termékekért: zöldségek, gyümölcsök, szőlő, gabonafélék, élő állatok, baromfi, tej, tojás, méz, marha és komló, halászati ​​és akvakultúra-termékek esetében. Ezzel a törvénnyel ösztönzik, hogy a helyi mezőgazdasági termékek bekerüljenek a hivatalos kereskedelmi körforgásba.

Azok a romániai magán és jogi személyek, illetve engedéllyel rendelkező természetes személyek / családi vállalkozások / egyéni vállalkozások részesülnek a 200, illetve a 100 euró támogatásból, akik teljesítik a következő feltételsor mindegyik pontját:

– Románia területén található mezőgazdasági földterületek, vízfelszín vagy mezőgazdasági termelésre szánt építmények tulajdonosai vagy bérlői;- a román hatóságok által kiállított termelői tanúsítvánnyal, nyilvántartási okmányokkal, akvakultúra-engedéllyel vagy kereskedelmi halászati ​​engedéllyel rendelkeznek;- a saját termeléséből származó elsődleges mezőgazdasági termékeket, halászati ​​és akvakultúra-termékeket forgalmaznak a piacon;- bizonyítják azoknak az elsődleges mezőgazdasági termékeknek a forgalmazását, amelyekre adott esetben termelői bizonyítvánnyal, akvakultúra-engedéllyel vagy kereskedelmi halászati ​​engedéllyel rendelkeznek.

A támogatásra igénylést kell benyújtani, az iratcsomónak a következő dokumentumokat kell tartalmaznia:

– a mezőgazdasági nyilvántartásnak megfelelő igazolás, amely tanúsítja a megművelt területet, a vízfelszín területét, illetve a kérelmező tulajdonában lévő / birtokolt állatok / madarak / méhcsaládok számát;- naprakész gyártói igazolás vagy nyilvántartási dokumentumok, akvakultúra-engedély, vagy adott esetben kereskedelmi halászati ​​engedély;- az elsődleges mezőgazdasági termékek és / vagy halászati ​​és akvakultúra-termékek forgalmazásának igazolása.

Az értékesítést támogató törvény 2021. január 1-jén lép hatályba, és 2023. december 31-ig alkalmazandó.