Fără categorie

Dorin Cojocaru, APRIL: Tragikus, ami a tejiparban érdekelt kis családi vállalkozásokkal történik!

Megkondultak a vészharangok! Dorin Cojocaru, a tejipari vállalkozók érdekeit védő APRIL egyesület elnöke szerint a kis- és középgazdálkodók (IMM), illetve a feldolgozók siralmas helyzetben vannak, mivel fő vásárlóik összeomlóban vannak. Szerinte egy kisarányú veszteség is veszélyezteti a szakágat.

„Az IMM-k, a romániai tejipar családi vállalkozásai nagyon nehéz időszakot élnek! Azokra gondolok, akik termékeiket a HoReCa-n keresztül, illetve a piaci kis üzletekben, vagy az iskolai tejprogramban értékesítették” – közölte személyes Facebook-oldalán Dorin Cojocaru.

Szerinte a gyártók drámai helyzetben vannak. „Tragikus elveszíteni a piac ilyen nagy százalékát! Az iskolákat bezárták (a feldolgozás 6% -a) + HoReCa (36%) … és most a piacokat és a negyedbeli kis üzleteket is. Hol értékesítse akkor a kisgazda a tejet? Ha bezárások miatt nem értékesíthető a végtermék, mi lesz az alapanyaggal? Csak egy szem hibádzik, de így is szétszakad a lánc” – tette hozzá az APRIL elnöke.

Mint ismert, a koronavírus megfékezéséért hozott legújabb intézkedés ételmében november 9-től, hétfőtől a zárt térben működő piacokat bezárták, és ahol lehetséges, a kereskedők standjait a szabadba költöztették.