Fără categorie

Kötelezővé válnak az új szabályok a sertéstenyésztők számára

Nemcsak a kis, hanem a nagy sertéstenyésztőknek is be kell tartaniuk a gazdaságok biobiztonsági szabályait – hívta fel a figyelmet Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Ma, november 17-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy meggyőződése, hogy a következő évtől életbe lépnek azok a minimális intézkedések, amelyeket minden gazdaságban vagy háztartásban betű szerint be kell tartani.

„Tárgyaltam erről a hatósági kollégáimmal (Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság). Úgy gondolom, hogy mindenkinek, és itt a nagygazdákra és az egyéni tenyésztőkre utalok, erőfeszítéseket kell tennie ezen a téren, mert mindaddig, amíg a biológiai biztonsági intézkedéseket nem tartják be – néha még a nagyok sem, de ha a kistermelők se tartják tiszteletben ezeket a szabályokat – sose lesz vége a betegségnek” – mondta Oros az afrikai-sertéspestis (PPA) megfékezésének szigorú szabályaira hivatkozva.

Hozzátette, hogy Románia az Európai Bizottság által előirányzott teljes pénzforrások csaknem felét lehívta azon mezőgazdasági termelők kártalanítására, akiknek gazdaságát a betegség sújtotta.

„Bármilyen intézkedést hoznak meg, és függetlenül attól, hogy mennyi pénzt ad az állam, tavaly több tízmilliót fordítottunk kártalanításra. Ez év elején, februárban, 17 milliót sikerült lehívnunk Brüsszelből kizárólag a pestissel kapcsolatos kártalanításra abból az 50 millióból, amelyet az EB általában a betegségek leküzdésére szánt. Jelentős összegeket költöttek e betegség leküzdésére. Természetesen az állam továbbra is adhat kártérítéseket, de mindaddig, amíg ezt nem tartja tiszteletben mindenki, köztük az állami köztisztviselők, akiknek ellenőrizniük kell, valamint a kis és nagy tenyésztők is, addig ez szinte megoldhatatlan probléma marad” –tette hozzá Oros.

A kártalanítás biztonsági intézkedéseinek jövőre kell hatályba lépniük

Oros azt is közölte, hogy az ANSVSA által előkészített, a mezőgazdaságban foganatosítandó intézkedéseket félreértették és félreértelmezték. „Amikor megpróbáltunk a háztartások biológiai biztonsági intézkedéseiről beszélni, mindenki felhördült, mondván, hogy a sertés el fog tűnni a háztartásokból. Nem így kellene megközelíteni a problémát, hanem csak arról van szó, hogy mindenkinek be kell tartania a minimális biológiai biztonsági intézkedéseket. Amit most teszünk, ezt kell tenniük a sertéstenyésztőknek: a forgalom korlátozása, nagyon egyértelmű nyilvántartás, minden állat füljelzése, eladás / vásárlás esetén pontosan tudják, ki és honnan vásárol, milyen egészségügyi és állategészségügyi intézkedéseket hajtottak végre. Sajnos, ezt nem tartják tiszteletben, és sok felelős politikus elbagatellizálta a dolgokat, amikor intézkedéseket próbáltak bevezetni” – tette hozzá Oros.

A tárcavezető meggyőződésének adott hangot, hogy ezek az intézkedések jövőre érvényben lesznek. „Meggyőződésem, hogy a következő évtől függetlenül attól, hogy ki lesz a hatalmon, az intézkedések sokkal egyértelműebbek lesznek, ezeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, mind a kis-, mind a nagygazdáknak. Tehát továbbra is lesznek disznók a háztartásban, ott, ahol fogyasztásra akarják nevelni, hiszen erre lesz lehetőség, és lehet nevelni és eladni is. De be kell tartaniuk bizonyos minimális biológiai biztonsági intézkedéseket” – tette hozzá Oros.