Fără categorie

Megszavazták a támogatásokat! A gazdáknak már nem kell benyújtaniuk az APIA-hoz az önkormányzati igazolást

A gazdáknak már nem kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatalok igazolását az APIA-hoz! Mintegy 830.000 gazdálkodó az eddiginél kisebb dokumentumcsomaggal igényelheti a közvetlen kifizetéseket egy ma, november 17-én, kedden elfogadott törvény értelmében, amelyet döntő házként fogadott el a Képviselőház. Így a gazdálkodók csak a kifizetési kérelmet és adott esetben olyan dokumentumokat kell, hogy mellékeljenek, amelyeket nem egy harmadik fél állított ki. Harmadik felek által kiállított dokumentumokat, például a Mezőgazdasági Nyilvántartás kivonatát, az Agrárgazdaságok Országos Nyilvántartásából származó kivonatot, a Fajtajegyzék nyilvántartási kivonatot vagy az ONRC kivonatát a továbbiakban nem kérik a gazdálkodóktól.

„A Képviselőház ma (kedden – szerk. megj.) elfogadta a 104/2015. számú törvény 6., 8., 20. és 20. cikkelyének módosításáról és kiegészítéséről szóló jogszabályt, amelyet Daniel Constantin, a PNL alelnöke kezdeményezett. A törvény körülbelül 830 ezer gazdálkodót érint, akiket a közvetlen kifizetések esetében mentesítenek bizonyos iratok bemutatása alól, legyen szó az önkormányzatoktól, a kereskedelmi nyilvántartástól és más intézményektől évente kiadott dokumentumokról. Az APIA az összekapcsolt adatbázisokból jut hozzá ezekhez az igazolásokhoz” – írja a PNL közleménye.

A gazdák már nem függnek az önkormányzatoktól

„Ennek a törvénynek a hatálybalépésével a gazdálkodók mentesülnek a kilincseléstől. Tudom, hogy sokak számára igazi stresszt okozott a dokumentumok kitöltése, és benyújtása megannyi helyen, ahol eddig szükség volt. Mostantól a dolgok úgy fognak zajlani, mint bármely civilizált országban, ahol az intézmények kommunikálnak egymással a lakók problémáinak megoldása érdekében. Mindemellett a gazdák már nem függnek azoktól a polgármesterektől, akik e dokumentumok kiadását választási zsarolásként használják” – magyarázza Daniel Constantin volt mezőgazdasági miniszter, a törvény kezdeményezője.

Harmadik felek által kiállított dokumentumokat, például a Mezőgazdasági Nyilvántartás kivonatát, az Agrárgazdaságok Országos Nyilvántartásából származó kivonatot, a Fajtajegyzék nyilvántartási kivonatot vagy az ONRC kivonatát a továbbiakban nem kérik a gazdálkodóktól. Így a gazdálkodók csak a kifizetési kérelmet és adott esetben olyan dokumentumokat nyújtanak be az APIA-hoz, amelyeket nem egy harmadik fél állított ki.

„Mostantól különösen a kis- vagy közepes tevékenységet folytatók, de a vegyes gazdaságok is csak a mezőgazdasági termelésre összpontosíthatnak. Pozitív hozadék az is, hogy mentesülnek a nem megfelelő dokumentumok benyújtásának kockázata alól, az APIA által végzett ellenőrzések ugyanakkor pontosabbak lesznek, kiküszöbölve a pénzügyi korrekciók kockázatának legnagyobb részét” – állítja Daniel Constantin.

A Szenátus tavaly fogadta el ezt a törvénytervezetet, és most került a Képviselőház elé, amely döntő fórumként elfogadta. Az új jogszabályt Klaus Iohannis elnöknek kell láttamoznia, és ahhoz, hogy hatályba lépjen, meg kell hogy jelenjen a Hivatalos Közlönyben.