Fără categorie

Költségvetés-kiigazítás! A mezőgazdasági termelőknek fizetendő támogatások és kártalanítások

Közvitára bocsátotta a pénzügyminisztérium a költségvetés-kiegészítés tervezetét. A dokumentum szerint a mezőgazdasági tárca további 1,181 millió lejt kap.

„A javaslat az év első 10 hónapjának kiadásait és az év végéig szükséges pénzösszegeket vette figyelembe. További forrásokat biztosítottak a 2014–2020. közötti pénzügyi kerethez kapcsolódó, vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektekhez (+1 123,7 millió lej), az aszály által érintett mezőgazdasági termelők kártalanításához kapcsolódó egyéb kiadásokhoz (+160,0 millió lej) és egyéb kiadásokhoz (+8,3 millió lej). A megtakarításokat főként a tőkekiadások (-10,0 millió lej) és a hitelek (-101,0 millió lej) tekintetében határozták meg” – áll a tervezetben.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság 19,17 millió lejt kap. „További forrásokat (+19,17 millió lejt) biztosítottak az afrikai sertéspestis miatt elpusztított állatok utáni kártérítésekre” – áll még a költségvetési tervezetben.

George Scarlat államtitkár nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a költségvetés kiigazítása nyomán kapott új összegekből jut az aszálykárok támogatására, nemcsak az őszi növények esetében, ahol körülbelül 203 millió lejt kellett fizetni, hanem a tavaszi növények esetében is. A végső kifizetéseket ebből a pénzből fogják eszközölni Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint.

“(…) A költségvetés kiigazításában biztosítjuk a szükséges forrásokat a beütemezett kifizetésekre: az országos költségvetésből 1,3 milliárd lejt kapunk a 2020-as kampány végső kifizetésére” – jelentette be a miniszter. Oros azt is elmondta, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolajra vonatkozó összegeket is bevezetik a költségvetés kiegészítésébe. „(…)176 millió lej jut a gázolaj támogatására” – jelentette be Oros.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor fogadja el a kormány a költségvetés-kiegészítés tervezetét, erre legutóbb 2020 augusztusában került sor.