Fără categorie

Adrian Oros: Folytatódik a Paradicsom program, de más növényekre is kiterjesztik

65 millió eurós támogatás zöldségtermesztőknek! A következő két évben a román zöldségtermesztők 65 millió eurót kapnak, hogy üvegházakban és szoláriumokban azt termeljék, amit a piac kér, s nem azt, amit a miniszter mond nekik – jelentette be Adrian Oros ma, november 19-én, csütörtökön. Az említett kétéves periódusban ugyanis a gazdaságok áttérnek az új közös agrárpolitika rendszerére.

„Ebben az átmeneti időszakban olyan intézkedéseket kezdeményezünk, amelyek révén a zöldségtermesztők üvegházakat és szoláriumokat létesíthetnek, s ezekben azt termelhetnek, amit a piac követel tőlük, nem pedig azt, amit a miniszter mond nekik. Elkészíhetik ezeket az üvegházakat vagy szoláriumokat, továbbra is termeszthetnek zöldséget védett területeken. Az üvegházak és szoláriumok ezen területére a következő két évben 65 millió eurót különítettünk el” – mondta Adrian Oros, a 8. Romanian Food & Agribusiness Conference keretében.

A mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy Romániában sokféle területen termesztenek zöldséget, de hagyományosan a mezőkön teszik ezt, amely nem tudja fedezni a friss zöldségek iránti igényt az év minden szakaszában, ezért támogatják az üvegházak létesítését, nemcsak a paradicsom termesztése esetében. Oros úgy véli, hogy a Paradicsom program nem érte el a kívánt hatást, mivel növekedett az import abban az időszakban, amelyben állami pénzből támogatták ennek termesztését.

„A Paradicsom program eddig az évig volt folyamatban, jelentős összegekkel finanszíroztuk ezt a projektet. Állami költségvetésből származó, de minimis támogatási intézkedés volt ez az ágazat számára. Természetesen minden támogatási intézkedésnek 3-4 évig kell tartania, majd más szükséglet felé kell irányítani a pénzeket. Én a számokat nézem, tavaly a paradicsomra 60 millió eurót különítettek el, idén pedig 40 milliót, 2018-ban 47 milliót, 2017-ben 24 millió eurót. Megnézem az INS adatait is, és az import nőtt. A Paradicsom program sajnos makroszinten nem volt hatásos. Nyilván, azok számára, akik védett területeken paradicsomot termesztettek, ez valós támogatás volt, de ez akkor is 3000 euró volt, nem beszélve arról, hogy sok csalas is volt a dokumentációkban. Tavaly pl. egyetlen megyében 417 fiktív aktát találtunk” – mondta Adrian Oros az Agerpresnek.