Fără categorie

Előterjesztették Brüsszelben a tavaszi növények kompenzációs rendszerét. Oros: „A Bizottság biztosan jóváhagyja”

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) új támogatási rendszert jelentett be Brüsszelben a mezőgazdasági termelők számára – közölte Adrian Oros tárcavezető. A pénz a jövő év elején kerül a gazdák számlájára, ezekkel az összegekkel ellensúlyozzák az aszálykárokat a tavaszi növények esetében. Mintegy 1,2 millió hektár termőföldről van szó.

„Az országos költségvetésből támogattuk azokat a gazdákat, akiknek az őszi növényeikben okozott kárt az aszály, tettük mindezt a lehetőségeinkhez mérten, azaz 850 millió lejből, és most, a költségvetés kiegészítése nyomán további 200 millió került erre a célra, hogy ezeket a kártérítéseket a törvényben foglaltaknak megfelelően tudjuk kifizetni, azaz hektáronként megközelítőleg 925 lejt. Az aszály a tavasszal vetett növényeket csaknem 1,2 millió hektáron sújtotta. Az érintett gazdákat csak a jövő év elején kártalanítjuk. Most elkészítettük az erre vonatkozó jogszabályt, kiközöltük az Európai Bizottságnak, és várjuk a jóváhagyását, amely szinte borítékolható. Az indoklásban ugyanazokat az érveket sorakoztattuk fel, mint a tavaly ősszel elszenvedett károk esetében” – mondta Adrian Oros a 8. Romanian Food & Agribusiness Conference alkalmával.

Az említett 1,2 millió károsult hektárból 710-en kukorica, 240-en pedig napraforgó termett. Összesen 15 kultúra érintett, fejtette ki nemrég a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, George Scarlat.

A MADR honlapján elérhető információk szerint a megyei vészhelyzeti bizottságok által felmért, megállapított és jegyzőkönyvbe foglalt adatok szerint összesen több mint 1,2 millió ha területet sújtott az aszály a 2020 tavaszán vetett növények esetében, országos jelentőségű mezőgazdasági területeken a kár aránya 100% -ig terjedt esetenként. Az is kiderült, hogy léteznek olyan dél-nyugati, déli, délkeleti és keleti megyék, ahol a megművelt területeket 100% -ig terjedő arányban sújtotta az aszály, és ezek a területek jelentősen meghaladják az érintett megyék mezőgazdasági területének 50% -át.