Fără categorie

A gabonakereskedők megkezdték a gazdálkodók végrehajtását a szerződések be nem tartása miatt!

A kereskedők megkezdték a gazdák végrehajtását a szerződések be nem tartása miatt! Egy Brăila megyei termelő, aki 330 hektár mezőgazdasági földterületen dolgozik, arról tájékoztatott, hogy a bankhoz fordult végrehajtásáért a CHS kereskedő, akivel nyáron két szerződést kötött, egyenként 500 tonna kukorica eladására, amelyet végül nem tudott teljesíteni, a szárazság ugyanis elpusztította a termését.

„A CHS megkezdte a gazdák végrehajtás, mert nem tartották be a kukoricaszerződéseket. Két szerződést kötöttünk a CHS-sel, egyenként 500 tonna kukoricáról, mindezt még júliusban, amikor a kukoricánk körülbelül három méter magas volt, és körülbelül háromszor öntöztünk. Nagyon jól nézett ki, folyamatosan öntöztük, csakhogy a légköri viszonyok ezen a nyáron egyre rosszabbak lettek, és ahogy öntöztük, úgy száradt is ki. Egymilliárd régi lejt kell adnunk csak a vízre, és eddig nem fizettünk egy lejt sem. Értesítettem a bizottságokat, elkészítettük a katasztrófa bejelentéséhez szükséges dokumentumokat, és jeleztem a problémát azoknak, akikkel szerződést kötöttem. Mivel a vörösnyakú lúd miatt agrár-környezetvédelmi területen tevékenykedünk, szeptember 15-e előtt nem kezdhettük el a termés betakarítását. Október 5-én értesítettem a CHS-t, hogy nem fogjuk tudni teljesíteni a szerződésekben vállaltakat, mert természeti csapás ért. Elküldtem nekik a katasztrófadokumentumokat, sőt Bukarestbe is elmentem, hogy személyesen beszéljek velük, elmagyaráztam nekik, hogy áll a helyzet, hogy nem tudjuk leszállítani az adott kukoricamennyiséget, mert az egész területünket kár érte, ilyen körülmények között felvásárolni sem tudnánk. Nincs adósságunk a CHS-sel szemben, kölcsönt nem vettünk fel tőlük, de a legnagyobb butaságunk az volt, hogy váltókat adtunk nekik ezekért a szerződésekért. Az biztos, hogy nem látnak majd határidős szerződéseket az életükben” – nyilatkozta az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak a neve elhallgatását kérő gazda.

180.000 lej büntetés a szerződésben foglaltak megszegése miatt, majd kényszervégrehajtás

A kereskedő azt kérte a brăilai nőtől, hogy mutasson fel vis maior igazolást, ezért a termelő minden szükséges lépést megtett a dokumentum megszerzéséhez. Úgy tűnik azonban, hogy a dokumentum sem segített rajta, hiszen nemrég értesítette a bank, hogy ki kell fizetnie a 180.000 lejes összeget, amellyel az illető – állítása szerint – nem rendelkezik.

„Azt mondták nekünk, amikor Bukarestbe mentünk, hogy először nézzük meg, mennyi kukoricát sikerül betakarítani, majd tegyük meg a szükséges lépéseket a vis maior igazolás megszerzéséhez. 500–700 kilogramm kukoricát termeltünk hektáronként, amelyet az embereknek, a földbirtokosoknak adtunk. Ezután benyújtottam a dokumentációt a Kereskedelmi Kamarához, megszereztem ezt a vis maior igazolást, amelyet elküldtem nekik. Abban maradtunk, hogy még fogunk beszélgetni, és megnézzük, milyen megoldásokat találtunk. Tehát, ha nem tudunk nekik kukoricát adni, akkor vásárolnak ők a szabad piacon, és minket terhel a mi árunk, azaz a 600 lej/tonna és az az ár közti különbség, amelyen ők októberben vásároltak, azaz tonnánként 780 lej. Tehát a büntetés 180 lej volt tonnánként, azaz 180.000 lej / 1000 tonna. Egyébként azóta elmondtuk nekik, hogy idén nem tudunk fizetni semmit, mert ki kell fizetnünk a ráfordításokat, ráadásul a többi cég esetében sem tudtuk teljesíteni a szerződésben foglaltakat. Hiszen nemcsak velük, hanem más céggel is kötöttünk szerződést, 500 tonna kukoricára kötöttünk kontraktust Plantagroval, egy olyan vállalattal, amelynek mintegy négy milliárd lejt kell adnunk az inputokért. Van egy másik szerződésünk is, 1000 tonna napraforgóra a Pruttal. Ezekkel a vállalatokkal is ugyanúgy jártunk, de ezek megértették a helyzetet, holott tartozunk nekik pénzzel. És a CHS-sel abban maradtunk, hogy megbeszéljük a dolgokat, és megtaláljuk a megoldást, de tegnap este telefonáltak a banktól, hogy kétszer 90.000 lejt kell fizetnünk. Ezután számtalan megbeszélést folytattam a CHS-szel, kérve, hogy hagyjuk ki a bankot, és ütemezzük át ezt az adósságot, amely bírósági határozatból származik, mert megtettük a szükséges lépéseket és megszereztük a vis maior igazolást, amely kimondja, hogy mentesíti a vis maiorra hivatkozó felet minden kötelezettség alól. Azt mondták nekünk, hogy ez volt a genfi döntés, tekintettel arra, hogy nem először kötöttünk velük szerződést, 5-6 éve évente körülbelül 1000 tonna terméket adunk el nekik, de ez az első év, amikor ilyesmi történik velünk” – mondta a gazda.

A társaság tevékenysége leállt a banki esemény miatt

A nő azt állítja, hogy ebben a pillanatban a CHS által kezdeményezett banki akció miatt a cége félre van állítva, mert az ügy miatt egyetlen bank sem ad hitelt, holott következő héten kapott volna IMM Invest hitelt.

„A következő héten megtesszük a bírósági lépéseket, mert ha ma nem rendezzük a két váltót – márpedig erre nincs pénzük – szerepelni fogunk a fekete listán. Jelenleg körülbelül 200.000 lejre vannak havi bankhiteleink. Nem részesültünk a különféle támogatásokból, mert az agrár-környezetvédelmi kontrollmintában is szerepelünk. A nagy probléma az, hogy a jövő héten egy IMM Invest hitelt kellene felvennem, és nem tudom, hogy is kaphatnám meg ezt a kölcsönt az inputokra vonatkozó számláim kifizetésére, tekintettel arra, hogy 180.000 lejes váltónk van. Tehát minket mint vállalkozást, félreállítanak. Gondoljanak bele, hogy tavaly mintegy 35 milliárd régi lej forgalmunk volt, és idén nem tudom, hogy el fogjuk-e érni a 7-8 milliárd lejt, azaz valahol a 15%-os szintet a tavalyi évhez képest. És az idei év befektetési hitelekkel, lízingekkel jött számunkra, de mi megpróbáltunk tovább lépni abban az értelemben, hogy őszi növényeket vetettünk, egy gramm műtrágyát sem vettünk, megvoltak a saját magjaink, hiszen mi gabonamag-termelők is vagyunk. Minket, mivel nem fizetjük ki a váltót, végrehajthatnak számláink letiltásával. A legnagyobb problémánk azonban az, hogy blokkolják a tevékenységünket, mert ez a banki incidens azt jelenti, hogy már nem kaphatunk hitelt” – mondta a brăilai nő.

Október végén a Mezőgazdasági Minisztérium nyilvános vitára bocsátotta a vonatkozó sürgősségi rendelet második formáját a csapás helyi szintű kinyilvánításáról. Ez egy olyan jogi aktus, amellyel az aszály által sújtott területek gazdái megvédhetők a végrehajtástól. Eddig nem tudni, milyen okból, ezt a sürgősségi kormányrendeletet nem hagyták jóvá és nem is lépett így hatályba, emiatt a kereskedők végrehajtást kérhetnek azoknak a gazdáknak az esetében, akik nem tudják leszállítani a szerződésbe foglalt mennyiségeket.

A folyamatban lévő végrehajtásokkal kapcsolatban az Agrointeligența – AGROINTEL.RO felvette a kapcsolatot a Román Mezőgazdasági Termékkereskedők Szövetségével (ARCPA), hogy hivatalos álláspontot kérjen. A cikk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint megkapjuk, nyilvánosságra hozzuk.