Fără categorie

Oros: 100.000 euróra emeltük a fiatal gazdálkodóknak járó támogatást!

A generációváltás a mezőgazdaságban továbbra is vitatéma Romániában, és kihívás a társadalom és a hatóságok számára. A fiatalokat megpróbálják bevonni ebbe az ágazatba számukra kedvező jogszabályok, illetve támogatások révén. A dolgok azonban nehezen haladnak, ezt még Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is elismeri.

A fiatal gazdákat ösztönző támogatást 50.000-ről 100.000 euróra növelték – említette meg a tárcavezető november 19-én, csütörtökön a romániai élelmiszer- és agráripari online konferencián. A növelés mind az új közös agrárpolitika, mind pedig e reform átmeneti időszakában érvényes lesz. Az átállás folyamata várhatóan a jövő évet öleli fel, és valószínűleg 2022-ben fejeződik be.

„A generációváltás továbbra is kihívás számunkra! Ez nemcsak a román mezőgazdaságbeli, hanem európai probléma is, és a Bizottság hosszú ideje keresi a megoldásokat arra, hogy biztosítsa a generáció cseréjét a mezőgazdaságban. Mindannyian tudjuk, hogy a mezőgazdaság nem túl kényelmes terület, itt az élet keményebb, a program néha napi 24 órájában zajlik, és egyre kevesebb fiatal akar maradni vagy dolgozni ezen a létfontosságú tevékenységi területen. A fiatal gazdák ösztönzésére irányuló eddigi támogatások 50.000-ről 100.000-re (euróban) növekedtek minden fiatal mezőgazdasági termelő esetében, aki elkezdi a termelői tevékenységet” – magyarázta az illetékes miniszter.

Adrian Oros megjegyezte, hogy nemcsak a különféle programok révén a fiatal gazdáknak juttatott összegek számítanak, hanem az ő fejlődésük is, hogy az állandó támogatás révén bekapcsolódhassanak a tevékenységbe.

„Természetesen, mindez nem elég, mert nemcsak a kapott pénzösszeg számít, hanem az is, hanem az is fontos, hogy mi történik azzal a fiatal gazdával, aki profitál egy ilyen programból. Tudomásom van arról, hogy ezek közül a fiatal gazdák közül kevesen maradtak a mezőgazdaságban a megfigyelési időszak lejárta után. Vagy előre úgy tervezték, hogy az ösztönző program lejárta után kilépnek, vagy pedig nem kaptak segítséget az évek során a fejlődéshez, illetve az újabb programokban való részvételhez, és akkor ki kellett lépniük, mert csődbe mennek” – mondta Adrian Oros.

A mezőgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy egy külön programmal kellene támogatni a diaszpórában élő fiatalokat azért, hogy visszatérjenek a romániai mezőgazdaságba.

„Ebből a szempontból javítottuk a programot. Egyrészt lehetőséget adtunk arra, hogy hozzáférjenek ezekhez az intézkedésekhez azoknak a román fiataloknak is, akik évek óta más országok mezőgazdaságában dolgoznak, és akik jelentős tapasztalatokat szereztek. Külön programot készítettünk nekik. Másrészt olyan állami földterületeket azonosítottunk, amelyeket koncessziós szerződés révén, a törvényes kereteket betartva rendelkezésükre bocsátottunk, és bocsátjuk ezután is, legfeljebb 50 hektárig.

Gond van viszont a képzett és felelősségteljes munkaerővel. Azt mindannyian tudjuk, hogy mi történt az elmúlt években a szakmai és műszaki oktatással, az e terület iránti érdektelenség mind az oktatási rendszer, mind pedig a hallgatók részéről tapasztalható volt” – mondta Adrian Oros földművelésügyi miniszter.