Fără categorie

Gazdálkodók – kötelesek bejelenteni, hogy milyen területeket művelnek, milyen fajtákat / hibrideket termesztenek, és milyen kezeléseket alkalmaznak!

A gazdálkodók kötelesek nyilatkozni a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnál, hogy milyen területeket művelnek, milyen növényekkel, de milyen fajtákat vagy hibrideket használnak, és milyen kezeléseket alkalmaznak! A mezőgazdasági minisztérium országos szintű protokollt kötött az Országos Statisztikai Intézettel, amely szerint a területi mezőgazdasági igazgatóságoknak fel kell leltározniuk az őszi növényeket, betakarított területeket, termelést, vegyi műtrágyákat, növényvédő szereket, termelést, az öntözőrendszerrel ellátott, a természeti kockázati tényezők által érintett felületeket stb. Ez valós, részletes országos képet alkot a mezőgazdaságról.

Gigel Crudu, a Vaslui Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) vezetője elmondta, hogy megbeszélést tartott valamennyi területi közigazgatási egység polgármesterei hivatalának képviselőivel annak érdekében, hogy ez az akció az ütemterv szerint történjen. „Ezen akció alkalmával a kereskedelmi mezőgazdasági üzemeket irányító valamennyi termelő számára egy dokumentumcsomagot osztunk ki, amelyet kötelesek kitölteni. Milyen területet vetettek be, milyen növényeket, milyen fajtákat és hibrideket használnak, a felhasznált vegyi műtrágyák mennyiségét, a vetésidőt vagy a növények sűrűségét. Így megtudhatjuk, hogy Vaslui megyében hogyan viselkednek a fajták és hibridek, milyen vegyi műtrágyákat használnak stb.” – mondta Gigel Crudu a www.estnews.ro oldalnak.

A helyi szinten összesített adatokat továbbítják a Mezőgazdasági Minisztériumnak, annak érdekében, hogy országos képet alkossanak a mezőgazdasági ágazatról.

„Két olyan összetett munka folyik, amelyet egyetlen intézmény sem végez helyi szinten. Nagyon fontos, hogy a gazdák kitöltsék a dokumentációt. Kötelesek megadni ezeket az információkat annak érdekében, hogy lássák, hogyan áll az ország mezőgazdasága” – mondta még Gigel Crudu.

Az Általános Mezőgazdasági Összeírás (RGA) nyilvántartásba vesz minden olyan egységet, amely mezőgazdasági tevékenységet folytat, függetlenül az ingatlan típusától és a szervezeti formától. Az áttekintendő egység az RGA szerint az a gazdasági egység, illetve az egyéni háztartás, a kereskedelmi társaság, a mezőgazdasági társaság, valamint a mezőgazdasági és állati földek egyéb felhasználói, akik a tevékenység eredményeként mezőgazdasági termékeket állítanak elő a föld megművelésével és / vagy állatok, madarak, méhek, selyemhernyók tenyésztésével.

Az Általános Mezőgazdasági Összeírás célja az adatok gyűjtése: a területen található ellenőrző egységek azonosítása és jogi helyzetük; földhasználat igazgatási formák szerint; megművelt területek; vitipomikus ültetvények; öntözés; megtermékenyítés; kártevő irtás; állat- és madárpopulációk, mezőgazdasági gépek és járművek; mezőgazdasági építmények; munkaerő; a felülvizsgált egységekben végzett nem mezőgazdasági tevékenységek; a mezőgazdasági termékek tőkésítése; biogazdálkodás.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO korábban is beszámolt a gazdaság összeírásról: