Fără categorie

Képviselő: A földterületek 90%-a a több ezer hektáron gazdálkodók tulajdonában van! A kicsik eltűnnek!

A román állam a nagy mezőgazdasági vállalkozásokat részesíti előnyben, a kisvállalkozások és a családi gazdaságok pedig hamarosan eltűnnek – mondta Magyar Lóránd, a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának tagja. A képviselő hozzátette, az RMDSZ ellenzi ezt az elvet, a Szövetség ugyanis inkább a kisvállalkozásokat és a családi gazdaságokat részesíti előnyben.

Az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, Magyar Lóránd, a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának tagja azt mondta, hogy az ország mezőgazdasági területeinek 90 százaléka a nagygazdálkodók tulajdonában van, akik több mint 10.000 hektár földterületet dolgoznak meg. Ilyen körülmények között a kisvállalkozások és a családi gazdaságok hamarosan eltűnnek.

Ha nem lesz semmilyen változás, akkor csak a nagy gazdák maradnak fenn, akik több ezer hektár földterületet birtokolnak, és 15-25 fő alkalmazottat foglalkoztatnak. Következésképpen eltűnnek a 4-6 ember megélhetését biztosító kisgazdaságok.

„Tisztázni kell a jelenlegi földtörvény rendelkezéseit úgy, hogy azok határozzák meg a román gazdaságok átlagos méretét, illetve a maximálisan birtokolható földterületet is. Az RMDSZ javaslata az, hogy a maximálisan hasznosítható terület ne haladja meg a 750 hektárt” – idézi a képviselőt a www.presasm.ro oldal.

A parlamenti képviselő azt is elmondta, hogy az RMDSZ korlátozni kívánja a jogi személyek és a külföldiek földvásárlási jogát.

Cikkek a témában:

Legea vânzării terenurilor agricole 2020. Noile condiții pentru a cumpăra sau vinde pământ în România
Noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole! OUG adoptată de Guvern!