Fără categorie

Mezőgazdasági földterület értékesítése. Az új és a régi szabály párhuzamosan működik 2021. január 31-ig

Jóváhagyták a kormányülésen a külterületi mezőgazdasági földek eladásának szabályozására irányuló intézkedéseket! A november 23-i, hétfői kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadtak el a beépített területen kívül található mezőgazdasági földterületek értékesítésének szabályozására vonatkozó egyes intézkedésekről.

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO nyilvánosságra hozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) közleményét, amely szerint 2020. január 1. és október 13. között országos szinten 107.175 külterületen található mezőgazdasági földek meghirdetésére irányuló kérelmet nyújtottak be, ebből 2020. április 1. és október 13. között 69.459, 2020. szeptember 1. és október 13. között pedig 21.993 kérelem érkezett, ezek feldolgozása folyamatban van.

Ez utóbbi, 2020. október 13-ig nyilvántartásba vett kérelmek esetében a sürgősségi rendeletben előírt egyszerűsített módon járnak el.

„A kormányülésen elfogadott normatív törvény rendelkezései szerint a beépített területen kívüli mezőgazdasági földterületekre vonatkozó eladási ajánlat kifüggesztésére vonatkozó kérvények, illetve az ajánlat elfogadásának 30 napon belül való kiközlésére vonatkozó kérelmek az elővásárlási jogot a tulajdonostársak, a bérlők, a szomszédos tulajdonosok, valamint a román állam elővásárlási jogának tiszteletben tartásával kell megoldani, az Állami Birtokok Ügynökségén keresztül, ebben a sorrendben, ugyanazon az áron. A végső jóváhagyást a Mezőgazdasági Minisztérium adja a 30 hektárnál nagyobb területek, illetve a megyei mezőgazdaság igazgatóságok a legfeljebb 30 hektáros területek esetében” – részletezi a MADR.

Ha az elővásárlás jogosultjai az ajánlat megjelenésétől számított 30 napon belül nem nyilvánították ki az eladási ajánlat tárgyát képező földterületek megvásárlásának szándékát, a földterület közigazgatási-területi egységének helyi hatóság kiadja az eladhatósági igazolást.

E sürgősségi rendelet előírásait 2021. január 31-ig alkalmazzák.

A végső értesítéseket vagy a szabad értékesítésről szóló igazolásokat legkésőbb e sürgősségi rendelet hatálybalépésétől számított 10 napon belül kell kiadni, és azok 2021. január 31-ig érvényesek.

„Hangsúlyozzuk, hogy az ebben a sürgősségi rendeletben előírt eljárás célja a beépített területen kívüli mezőgazdasági földterület eladására vonatkozó, az illetékes hatóságnál 2020. szeptember 1. és október 13. között nyilvántartásba vett ajánlat bemutatására irányuló kérelmek, valamint az ajánlatnak az elővásárlási jog jogosultja általi kifüggesztésétől számított 30 napon belül benyújtott ajánlat elfogadása, igazoló dokumentumok kíséretében, és a jelen sürgősségi rendelet hatálybalépéséig kiadott jóváhagyások és igazolások érvényben maradnak” – áll a MADR dokumentumában.

Cikkek a témában:

Noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole! OUG adoptată de Guvern!
Vânzarea terenurilor agricole 2020. Cum vinzi și cumperi pământ după noua lege