Fără categorie

A MADR hivatalossága: Négy új támogatási rendszer a mezőgazdasági termelők számára, értesítve az Európai Bizottság!

Mezőgazdasági támogatási rendszereket jelentett be Brüsszelben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR). Aurel Simion államtitkár a Kaufland támogatásával indított Romániában született és nevelt sertés nevű program nyitórendezvényén, november 26-án, csütörtökön jelentette be, hogy az illetékes minisztérium jelenleg nem kevesebb, mint négy új rendszert készít elő, amelyet a román gazdálkodók számára fognak megvalósítani.

„Dicséretes program! Elárulom, hogy nekünk is vannak hasonló programjaink, értesítettük már a Bizottságot (az Európai Bizottságot) a „jólétben nevelt sertésről” mint minőségi rendszerről, de van hasonló szárnyas program is. Szeretnénk, ha a romániai sertéshús minősége javulna, hogy vonzóbb legyen a fogyasztók számára. Amit meg kell nézni, hogy belföldi forrásból a szükséges 39 százalékát fedjük. George Scarlat kollégámmal (a MADR államtitkára) számítást végeztem februárban, figyelembe véve az évi két ellést, átlagosan 25 malaccal számolva, és kiderült, hogy körülbelül 175.000 kocára lenne szükség” – mondta a MADR hivatalossága.

2019-ben 327.076 tonna sertéshúst importáltak

Aurel Simion azt is elmondta, hogy a sertésnevelés Romániában „különleges” helyzetben van, mert itt a hazai fogyasztás biztosítása érdekében sertéshúst kell importálni. „2019-ben például a sertéshús belföldi fogyasztása 739.750 tonna volt, a hazai termelés 412.674 tonna volt, amelyből az országos újratermelés 289.974 tonna, és 122.700 tonna pedig az 1,6 millió importált malac. Ez 327.076 tonna sertéshús behozatalát jelenti” – mondta a MADR hivatalossága.

Rámutatott, hogy Romániában 2019-ben 138.000 koca 3.750.000 malacot ellett, ami 289.974 tonna hasított húst jelent.

„Figyelembe véve a 2019-ben regisztrált átlagos sertéshús-fogyasztást, az egy főre jutó körülbelül 37,6 kilogrammot, a hazai sertéshústermelés az ország teljes lakosságának csak 39 százalékára elegendő, és a 2019-ben regisztrált városi lakosság körében, amely körülbelül 12,5 millió lakos volt, a sertéshús-fogyasztás 61 százaléka biztosítható” – tette hozzá Simion.

A MADR 4 új minőségrendszert jelentett be az Európai Bizottságnak

Aurel Simion azt is közölte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium decemberben megnyitja a 3.2. Intézkedés – terméknépszerűsítő minőségrendszert. Ezen kívül a MADR 4 új minőségrendszert jelentett be az Európai Bizottságnak. „Folytatjuk a helyi, regionális stb. termékminőségi rendszereket, hogy a fogyasztó többféléből választhasson, végső soron a fogyasztó diktálja, hogy mi a jó mi a nem jó, de kötelesek vagyunk alternatívákat biztosítani számukra. Bízom a román termelőkben! Mi, a minisztérium, a sertéságazat támogatásával és fejlesztésével segítünk. Jelenleg a sertéshús-felhozatal a leghiányosabb, és úgy látom, hogy a 2020-as szinten áll a tendencia” – tette hozzá hivatalosság.