Fără categorie

Kaliforniai nyulak: sajátosságok, súly, gondozás és szaporítás

A kaliforniai nyulak a húsnyúlfajták legkedveltebbjei közé tartoznak, sok pályakezdő és tapasztalatlan tenyésztő választása esik erre a fajra.
A kaliforniai nyúlfajta legnagyobb előnye az alkalmazkodóképessége. Ezek a nyulak nem igényesek, rendkívül ellenállóak a betegségekkel szemben, és könnyen szaporodnak – mindezek egyértelmű okok arra, hogy a kaliforniai nyulak népszerűek legyenek a farmokon.

A kaliforniai közepes fajta nyúl, és érdemeit a tapasztalt tenyésztők is elismerik. Ez a nyúlfajta az amerikai Kalifornia államtól kölcsönözte nevét, ott tenyésztették ki azzal a céllal, hogy jó növekedésű, alacsony igényű, szívós faj legyen.

A kaliforniai húsnyulat 1928-ban ismerték el hivatalosan, és 1939-ben szabványosították.

• A kaliforniai nyúlfajták nevelésének előnyei
• A kaliforniai nyulak jellemzői
• A kaliforniai nyúl átlagos súlya: 4 kilogramm
• A kaliforniai fajta ellenáll a betegségeknek
• A kaliforniai nyulak tenyésztési körülményei
• A kaliforniai nyulak etetése
• A kaliforniai nyulak szaporítása
• A kaliforniai nyulak alacsony ára – hátrány a tenyésztők számára
• Nyúltenyésztés, olyan befektetés, amelyet a gazdák nem engedhetnek meg maguknak

A kaliforniai nyúlfajták nevelésének előnyei

Marius Radu, egy brăilai szenvedélyes gazda elmondta, hogy Romániában miért nevelnek oly sokan kaliforniai nyulat. Az idők során ő is több fajta nyulat tenyésztett, de megállapodott a kaliforniai fajtánál, és 12 évig megszakítás nélkül neveli azokat.
„Sokan a szaporodás miatt választják ezt a fajtát: a kaliforniai nyulak nagyon könnyen szaporodnak, a fajta reprodukciójával kapcsolatban nincsenek problémák. A legtöbb nőstény jó anya, és dajkaként lehet használni őket a német óriás fajtánál. Egy kaliforniai nőstény 6-8 kölyköt hoz világra egy elléskor. Én csökkentettem az állományt, mert nem volt időm foglalkozni velük. Volt idő, amikor 100 nyulam volt, de most körülbelül 20 van, amit saját húsfogyasztásra tartok. De szerintem nagyon jó fajta a kezdők számára, és ez azért van, mert a kaliforniai nyulak nem olyan igényesek” – mondta a brăilai férfi az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

A kaliforniai nyulak jellemzői

A kaliforniai nyúl könnyen felismerhető azok számára is, aki nem mozognak otthonosan ebben a témában. A kaliforniai nyúl feje megfelelő méretű, a fülek 11-11,5 cm hosszúak, felfelé ívelnek, V alakúak. A nyaka rövid és jól kapcsolódik a fejhez, a törzs hosszú, arányos, egyenletesen széles, izmos, a végtagjai pedig viszonylag rövidek és erősek. A szőre fehér, a test felületén nincsenek sárga vagy szürke árnyalatok, a végtagjai pedig feketék. Ennek a nyúlfajtának a szeme vöröses, intenzívebb színű pupillával, fehér alapon sötét karmai vannak.

„Ennek a fajtának a nyulai fehérek, orruk, fülük, tappancsuk és farkuk fekete. Tehát így kell kinézniük. Ezen kívül az orr sokat számít, kerek alakúnak kell lennie, sarkok nélkül, a fülek pedig 11-11,5 centiméterek” – magyarázta Marius Radu, a brăilai tenyésztő.

A kaliforniai nyúl átlagos súlya: 4 kilogramm

A kaliforniai nyulak átlagos súlya 4 kg. A minimális súlya 3 kg, a maximum pedig elérheti a 6 kilogrammot.

„Ennek a fajtának az átlagos súlya négy kilogramm, amelyet 4-5 hónap alatt ér el. Ha mindent megadnak nekik, amire szükségük van, és jól indulnak, a gyarapodásuk havonta körülbelül egy kilogramm. Ha továbbra is hizlalásra tartják őket, meghaladhatják a hat kilogrammot, de a kellemetlenség ezzel az, hogy sok lesz a zsírjuk” – mondta a tenyésztő.

A kaliforniai fajta ellenáll a betegségeknek

A kaliforniai nyulak általában ellenállóak a betegségekkel szemben, de a tenyésztőknek is nagyon óvatosnak kell lenniük, tiszta és nedvességtől óvott környezetet kell biztosítaniuk számukra.

„Ez egy olyan faj, amely ellenáll a betegségeknek, de nagyban függ attól, hogy melyik vonalból kerültek ki az egyedek. Nekem voltak 10 évnél régebbi vonalaim, amelyek sokkal ellenállóbbak voltak, mint a közelmúltban vásároltak. Megtudtam, hogy vannak, akik a beltenyésztést is gyakorolják bizonyos sajátosságok megőrzése érdekében, és az egyedek mindig veszítnek az ellenálló-képességükből. Most kisebb példányok vannak, mint korábban, ez annak a jele, hogy nem feltétlenül a hústermelést akarják a gazdák” – árulta el a brăilai tenyésztő.
Hozzátette azonban, hogy a fajta betegségekkel szembeni ellenállása nagyban függ attól is, hogy a tenyésztő hogyan neveli a nyulakat. „Nagyon fontos a tisztaság, amelyet biztosítani kell számukra, nagyon fontos ugyanakkor, hogy száraz környezetben legyenek, különben előáll a kokcidiózis, amely betegség miatt sok fiatal egyed pusztul el. Tehát mindaddig, amíg tiszta környezetben tartják őket, nem lehet gond” – mondta Marius Radu.

A kaliforniai nyulak tenyésztési körülményei

Fontos, hogy a kaliforniai nyulak téli helyét meg kell védeni a kinti nagyon alacsony hőmérsékletektől.

„Én téglából készítettem nekik a téli helyüket, az egyik és a másik oldalon is ketrecek voltak, három rekeszben, alatta deszkarácsokkal és tálcákkal a piszoknak, ebbe fűrészpor került, hogy ne legyen rossz szaga. A menedékhely nagyon fontos főleg akkor, ha ellésre készülnek télen, a helynek védettnek kell lennie. A nőstények nem ellenek feltétlenül a fészekben, vannak olyan nőstények, amelyek a fészek mellé ellenek, és ilyenkor, ha a menedékhely nem olyan, amilyennek lennie kellene, a fiókák megfagynak. Nálam például télen sosem fagyott be a víz” – magyarázta a tenyésztő.

A kaliforniai nyulak etetése

A kaliforniai nyulak etetésével kapcsolatban a brăilai tenyésztő elmondta, hogy főleg árpa, napraforgó és kukorica, valamint lucerna keverékével táplálta őket. „Leginkább árpából, valamint kisebb arányban napraforgóból és kukoricából álló keveréket adok nekik. Most egy ideje veszek néhány lucernapelletet, mert itt, a környéken probléma volt a lucernával” – mondta.
A nyulaknak folyamatosan kell lennie vizük. „Vizük van állandóan, nekem vannak olyan itatóim, amelyeknek tartályuk van, és amelyek mindig tele vannak vízzel. Ezen kívül én személy szerint az ételt is kiteszem reggel, és a saját belátásuk szerint esznek, mert napközben nincs időm ezzel foglalkozni.”

A kaliforniai nyulak szaporítása

A kaliforniai nyulak koraérettek, ivarérettségről 4-5 hónapos koruktól beszélhetünk esetükben. Ezt a fajtát a fehér új-zéland fajjal együtt ipari hibridek előállítására használják hústermeléshez.

A többi közepes méretű nyúlfajtához hasonlóan a kaliforniai nyulak 8-12 kölyköt ellenek.

A kaliforniai nyulak alacsony ára – hátrány a tenyésztők számára

Marius Radu tenyésztő elmondta, hogy volt idő, amikor árulta a nyúlhúst, de egy éve úgy döntött, hogy az alacsony ár miatt többé nem foglalkozik ezzel.

„Egy éve már, hogy egyáltalán nem adtam el. Pedig még most is kapok telefonhívásokat, de többet nem adok, mert egyáltalán nem éri meg eladni 25-30 lej kilogrammonkénti áron, főleg, hogy egy 4 kilogrammos nyúlból 2 kilogrammnál alig valamivel több fogyasztható. Ezért úgy döntöttem, hogy csak saját célra nevelek” – mondta Marius Radu.

Nyúltenyésztés, olyan befektetés, amelyet a gazdák nem engedhetnek meg maguknak

Marius Radu kedvtelésből és saját fogyasztásra neveli a nyulakat, és ezt a tevékenységet nem tekinti üzleti vállalkozásnak, mert állítása szerint egy ilyen beruházás túlságosan nagy lenne.

„Egy nyúlfarm létrehozása nagy beruházást igényel ami a menedékhelyet és ketreceket illeti. Különösen, akkor, ha a nyulakat húsuk miatt nevelik, elő kell készítenie egy csarnokot, megfelelő szellőzést, tisztító rendszert kell szerelni, és ha európai pénzeket szeretne lehívni a tenyésztő, akkor legalább 100 nyúl kell ehhez” – mondta.