Fără categorie

A fák rétegezése ültetés előtt: mi ez és hogyan kell helyesen csinálni

Foto: Facebook/Stațiunea de Cercetare Horticolă - USAMV Cluj-Napoca

A fák ültetés előtti rétegezése olyan fontos feladat, amely hozzájárul azon csemeték megfoganásához, amelyeket nem ültetnek el azonnal. Azért, hogy a rétegezés hatékony legyen, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni – mondta Marius Roman mérnök, az Ilfov megyei Afumați település Római Faiskolájának (Pepinierelor Roman) alapítója.

  • Gödrök előkészítése a rétegezéshez
  • A fák rétegezése, akárcsak az iskolában
  • A rétegezés lehet csupán átmeneti
  • Fa rétegezése: a rétegek közötti mélység és távolság

A gyümölcsfák szaporító anyaga az ültetés előtt több szakaszon megy keresztül. Ha a fák faiskolából származnak (de nem csak), néhány naptól néhány hétig tárolhatók egy ismert, rétegezésnek nevezett folyamat révén. Erre azért van szükség, hogy elkerüljük a gyökerek kiszáradását.

Stratificarea pomilor la Pepinierele Roman (foto: În Grădina Danei - Facebook.com)

Gödrök előkészítése a rétegezéshez

Dr. Marius Roman mérnök, a Római Faiskola képviselője a köztévé „Dana kertje” című műsorában beszélt ennek a folyamatnak a jellemzőiről és arról, hogy hogy kell helyesen végrehajtani.

„Ha kertes házban lakunk, akkor hatékonyan rétegezhetjük őket (a gyümölcsfa szaporító anyagát – szerk. megj.) tulajdonképpen egy gödör ásásával, amelybe a gyökereket helyezzük. Később földdel vagy homokkal borítjuk, bőségesen öntözzük, ily módon ezeket a fákat néhány naptól néhány hétig terjedő ideig tarthatjuk, egészen addig, amíg ténylegesen sor kerül az ültetésükre. Ezt a műveletet rétegezésnek hívják” – mondta a szakember.

Stratificarea pomilor la Pepinierele Roman (foto: În Grădina Danei - Facebook.com)

A fák rétegezése, akárcsak az iskolában

Marius Roman kifejtette, hogy ezt a módszert az általa kezelt faiskolákban is használják, különösen azért, mert az szaporítási anyag több szakaszon megy keresztül, a kiemeléstől a szállításig, köztük a rétegezés.

„Így őrizzük mi is a fákat, silókban, speciálisan elrendezett árkokban, és néhány naptól néhány hétig tarthatjuk őket, mert nekünk az összes fát ki kell emelnünk a faiskolából gépiesítve, és ezt követően megkezdődik a szállítás. Kedvezményezettjeink döntő többsége különböző fajokat és különböző fajtákat szeretne. A faiskolába beültettük a sort, a fajt, a fajtát, és nem emelhetjük ki csak azokat, amelyekre éppen akkor igény van, hanem az összest egyszerre kell kiszednünk. Az összes fát szakaszosan távolítjuk el, ez az eltávolítási folyamat körülbelül 2 hetet vesz igénybe. Miután befejeztük az ültetési anyag eltávolítását az iskolából, illetve a szállítását, válogatását, osztályozását, rétegezését, csak akkor elkezdjük az ültetési anyag szállítását kedvezményezettjeinknek” – magyarázta Marius Roman mérnök.

A rétegezés lehet csupán átmeneti

Meg kell jegyezni, hogy létezik átmeneti rétegezés azon anyagok esetében, amelyet rövidesen a kiemelésük után szállítanak el végső rétegezésre oda, ahol telelni fog.

Fa rétegezése: a rétegek közötti mélység és távolság

• A fa rétegezésére szánt helyet úgy kell kiválasztani, hogy enyhe lejtőn legyen és dél felé nézzen.
• A rétegezést 50 centiméter mély és 50-100 centiméter széles, 50 méter hosszú árokban végezzük.
• A rétegződés előtt a fák gyökereiről el kell távolítani a kiszedés során eltörött vagy sérült részeket, a 40–45 centiméternél hosszabbakat vissza kell vágni.
• A fákat egymás után sorra helyezzük az árokba.
• A gyökereket és a törzs magasságának egyharmad részét kicsi és nyirkos talajjal fedjük be, amelyek a gyökerek közé tömődnek, majd jól megtapossuk, hogy ne maradjanak üres részek. A következő gödröt 1–1,5 méter távolságban készítjük el, így van lehetőség a rétegek közötti mozgásra.
• A rétegezés helye köré egy 15-20 cm mély sáncot ásunk, hogy a vizet felfogja és levezesse.
• A fa rétegezésére fenntartott földterületet dróthálós kerítéssel kell körbekeríteni, hogy az megvédje a gyümölcsfákat a rágcsálóktól.