Fără categorie

DSVSA: Háztartási sertés értékesítése – DSV engedély nélkül illegális!

A sertések értékesítésével kapcsolatos szigorú szabályok két héttel Ignác (december 20.) előtt. A disznók értékesítése csak az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) jóváhagyásával lehetséges, ez az intézkedés az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozását szolgálja.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) november 4-én nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai szerint az országban 441 aktív afrikai sertéspestis (PPA) – gócot jegyeztek, ebből 10-et kereskedelmi gazdaságokban, 4-et pedig A típusú kereskedelmi gazdaságokban azonosítottak.

További cikkek a témában: Sertésvágás, 2020. Az ANSVSA disznóvágással kapcsolatos szabályai

„A háztartásban nevelt sertések húsát tilos értékesíteni. Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében a korábbi évekhez hasonlóan a házi sertéshús idén sem értékesíthető, a disznók eladása pedig kizárólag az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság jóváhagyásával történhet” – mondta Mihai Terecoasă, a Prahova megyei DSVSA igazgatója a www.observatorulph.ro portálnak.

A sertéstulajdonosok továbbra is levághatják állataikat háztartásukban

Ha a sertések nem mutatják betegség jeleit, akkor nincs szükség állatorvos jelenlétére, de az állat levágása után a trichinellózis-vizsgálat továbbra is kötelező. „Ha a sertés beteg, konzultálni kell az állatorvossal. Prahovában 57 olyan központ lesz, ahol trichinellózist szűrnek” – jelentette be a Prahova megyei DSVSA vezetője.

Az ANSVSA adatai szerint november 5-én Prahova megyében 8 afrikai sertéspestis-góc volt aktív. A vaddisznók esetében ugyanazon forrás szerint a helyzet a következő: 144 vaddisznót találtak elpusztulva és 16-ot vadásztak le.