Fără categorie

Az APIA sürgősen hívatja a gazdákat, bár nincsenek benne a kontrollmintában!

Az APIA sürgősen hívatja a gazdákat, bár nincsenek benne a kontrollmintában! Idén azon gazdálkodókat is érintette a teledetekciós ellenőrzés, akik ugyan nem szerepeltek a kontrollmintában, de földjük szomszédos volt olyan gazdák földjével, akiket a 2020-as kampányban ellenőriztek.

A Gorj megyei APIA hírlevele szerint valamennyi olyan gazdát programálták, akiknek parcellái ugyanazon egészhez (BF) tartoznak függetlenül attól, hogy eredetileg szerepeltek vagy sem a teledetekciós ellenőrzés előtt állók listáján.

„A beérkezett tisztázási kérelmeket követően a gazdálkodók nyomon követési akcióban (follow-up) vettek részt, amely során tájékoztatták őket a teledetekciós ellenőrzés során talált szabálytalanságokról, majd megkapták a kitöltendő nyilatkozatot (4. melléklet), amelyet aláírtak és tudomásul vettek” – közölték az APIA képviselői.

Az APIA tevékenységi naptárának megfelelően ezekre a nyomon követési tevékenységekre november 4. és 18. között került sor.

A tisztviselők az APIA központjaiban találkoztak a gazdákkal

A távellenőrzés során felmerült gondok tisztázása csakis a mezőgazdasági termelők személyes jelenlétével volt lehetséges, a gazdáknak annál az APIA – központnál kellett jelentkezniük, ahol az egységes kérelmet benyújtották. A Gorj megyei APIA szerint 20 nyomon követési csoportot szerveztek egyenként 2-2 két helyi központbeli köztisztviselővel, akik munkáját a Terepellenőrzési Szolgálat felügyelői segítették.

A gazdákkal valótalálkozást, amelynek célja a kérdések tisztázása volt, egy ütemterv alapján szervezték a Gorj megyei APIA helyi központjainak székhelyén, vagy a területi közigazgatási egységek székhelyén, ha a helyzet megkövetelte ezt. A mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszélések alapját a nem megfelelő kódok, és a BF esetleges felülértékelése képezte.

„Az APIA Gorj Megyei Központja jelenleg befejezte a nyomon követési tevékenységek első szakaszát (a távérzékelési eredmények újraértelmezését)” – állítja az idézett forrás.

A távellenőrzésnek alávetett mezőgazdasági termelők jogosultakká váltak az előleg kifizetésére

Az APIA adatai szerint 39.988 gazdálkodóból vesznek mintát terepi távellenőrzésre. Az APIA vezetője, Adrian Pintea nyilatkozatai szerint ezek az ellenőrzések nagyrészt befejeződtek, így sok gazdálkodót felvettek a kifizetések fehér listájára!

”A távellenőrzési dossziékkal folyamatosan dolgoznak, és fizetésre küldik. Jelenleg mintegy 60.000 dosszién dolgoznak, olyan esetekről van szó, ahol különböző problémák merültek fel, de – ismétlem – ezeken folyamatosan dolgoznak, hogy megoldják azokat, és naponta küldik tovább, így november 30-ig abszolút mindegyiket kifizetjük. Azok, akik nem kapják meg az előleget, majd a végső kifizetések listájának élén fognak állni” – magyarázta az APIA vezetője az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak november 19-én.