Fără categorie

A méhek telelésének nyilatkozat-modellje. December 31-éig kell benyújtani az OJZ-hez!

Nyilatkozat – modell a méhek teleléséhez – egy dokumentum, amelyet a méhészeknek év végéig be kell nyújtaniuk, vagy el kell küldeniük a megyei állattenyésztési hivataloknak. A kaptárok telelésére vonatkozó, hosszú időn át használható nyilatkozat mintáját Florian Dascălu méhész töltötte fel egy Facebook – csoportba.

„Megkaptuk (…) ezt a telelési nyilatkozat-modellt, pdf formátumban, amelyet sokáig használhatunk! Bárki által kitölthető, ha szükség nyomtatható, alá kell írni, dátumozni, szükség esetén pecsételni” – írta a méhész, aki csatolta a nyilatkozat-modellt is, amely igencsak fontos azon méhészek számára, akiknek le kell jelenteniük a telelendő kaptárokat a Megyei Állattenyésztési Hivatalnak (OJZ) 2020. december 31-ig.

Fontos dokumentum: – MODEL DECLARAȚIE IERNARE STUPI 2020

Mint ismert, a kaptárok azonosítása / nyilvántartása kötelező a MADR kaptárok és azonosításuk egységes rendszeréről szóló 251/2017-es rendeletének 4. cikkelye szerint.

A méhészeknek december 31-ig el kell küldeniük a telelésre előkészített, nyilvántartott kaptáraik számát az OJZ-en keresztül az Országos Állattenyésztési Ügynökségnek, saját felelősségükre kitöltött nyilatkozat formájában. A dokumentum leadható személyesen a Megyei Állattenyésztési Hivatal irodáiban, elküldhető faxon, e-mailben vagy postán, átvételi elismervénnyel.

A kaptárok nyilvántartása ugyanakkor kötelező a Nemzeti Méhészeti Programon (PNA) keresztül nyújtott támogatások lehívásához is, ugyanakkor ez az állami kártalanítási támogatások odaítélésének is egyik feltétele.

TOVÁBBI CIKK A TEMÁBAN: Apicultorii, obligați să transmită către OJZ situația stupilor care intră la iernare! Termen – 31 decembrie!