Fără categorie

Elakadt a gazdák pénze! Rendeletek, amelyet az ideiglenes kormány és a MADR már nem adhat ki!

Blokkolja a mezőgazdasági termelők pénzét a kormány jelenlegi helyzete. A parlamenti választások másnapján kirobbant politikai csetepaté gyakorlatilag egy sor olyan jogszabályt is ellehetetlenít, amelyet a gazdák már rég óta várnak. Elsősorban arról a sürgősségi rendeletről van szó, amely az aszály sújtotta tavaszi termés kárpótlásáról rendelkezik, továbbá arról a sürgősségi rendeletről, amely a mezőgazdasági földterületről szóló törvényt oldaná fel, vagy a kárbejelentésről és a részletfizetések elhalasztásáról szóló sürgősségi rendeletről.

Itt vannak a legfontosabb olyan jogszabályok, amelyek jelenleg elakadtak amiatt, hogy Ludovic Orban miniszterelnök lemondott tisztségéről, és bár Nicolae Ciucă személyében van már ideiglenes miniszterelnök, a kormány nem adhat ki rendeleteket és sürgősségi rendeleteket:

Elakadt jogszabály: Az aszálykompenzációs sürgősségi rendelet

A gazdák támogatást várnak a tavaszi aszály által sújtotta növények után, az elszenvedett veszteségek hatalmasak voltak. A földművelésügyi miniszter korábban bejelentette, hogy a vonatkozó jogszabály készen áll, de még nem tették közzé. Ha a szóban forgó sürgősségi rendelet nem lép hatályba, akkor az összegeket sem lehet belefoglalni a 2021-es költségvetésbe, mivel minden egyes költségvetési tétel mögött érvényes jogszabálynak kell állnia.

Elakadt jogszabály: A részletek elhalasztását előíró sürgősségi rendelet

A katasztrófaállapot kihirdetéséről szóló sürgősségi rendelet úgymond a levegőben maradt, miután annyit módosították és küldözgették egymásnak a miniszterek. Ez nélkül a jogszabály nélkül a gazdák már nem reménykedhetnek abban, hogy elhalaszthatják a szerződésekben szereplő részleteket, büntetéseket, kifizetéseket a kereskedők, bankok és input-szállítók felé.

Elakadt jogszabály: Sürgősségi rendelet a földtörvényről

Még a november 23-ai kormányülésen jelentették be, hogy olyan sürgősségi rendeletet fogadtak el, amely feloldja a mezőgazdasági földpiac helyzetét, ugyanis október 13. óta, vagyis mióta elfogadtak egy vonatkozó jogszabályt, egyetlen tenyérnyi földet sem lehetett eladni vagy megvásárolni. Nagy gond ez azok számára, akik október 13. előtt megkezdték az értékesítési eljárásokat, és akik várták a rendelet megjelenését, amely értelmében 2021. január 31-ig véglegesíthették volna a tranzakciót. A szóban forgó, nagyon várt rendeletet elfogadták, de nem tették közzé a Hivatalos Közlönyben, tehát gyakorlatilag… nem létezik!

Nemcsak ezt a három rendeletet ígérték a gazdáknak, hanem egy új támogatási rendszer elindítását is az AGRO INVEST programon keresztül. Erre is várni kell most, mivel az elfogadására vonatkozó jogszabályt még nem tették közzé a Hivatalos Közlönyben.