Fără categorie

EU rendelet: APIA és AFIR – kénytelenek egyesülni egyetlen kifizetési ügynökséggé

Európai dokumentum: Az APIA-nak és az AFIR-nak egyesülnie kell. Ezt a megdöbbentő hírt közölte Carmen Avram a román EP-képviselő, aki bejelentette, hogy új európai rendelet van érvényben, amely arra kötelezi Romániát, hogy egyetlen struktúrája kezelje az európai alapokat és a mezőgazdasági termelők támogatásait.

A „Románia és az új típusú gazda. Az új Európai Ökológiai Paktum kihívásai – esettanulmány: a román gazdaság jövője” című online konferencia során Carmen Avram európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy az új PAC előírása, hogy a két intézménynek eggyé kell válnia.

„Van még egy újdonság az APIA-hoz és az AFIR-hoz tartozó gazdálkodók számára, nevezetesen az új rendelet szerint fuzionálniuk kell, és ezt követően a teljes tevékenységüket együtt kell megszervezniük. Érdekes lesz, hogyan fogják ezt megtenni anélkül, hogy megzavarnák a gazdákat” – jelentette be Carmen Avram európai parlamenti képviselő.

Claudiu Coadă, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) vezérigazgató-helyettese is nyilatkozott a téma kapcsán, és kérte, hogy tartsák meg Romániában a két kifizetési ügynökséget.

„Nagyon jól megemlítette, és az egyesüléssel kapcsolatos információk eljutottak hozzánk is, de úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban az Ön által hivatkozott dokumentum nem tartalmazza a Románia által javasolt cikkelyt, hogy megtartanánk a két kifizetési ügynökséget. Nyilvánvaló, hogy ha végül egyesül a két entitás, akkor megoldásokat kell találnunk annak érdekében, hogy a gazdák fennakadás nélkül alkalmazkodjanak az új helyzethez, és meggyőződésem, hogy találunk megoldásokat. Ismétlem, abban az esetben, ha az adott dokumentumnak meglesz a végleges formája, anélkül, hogy a Románia által kért cikkelyt tartalmazná, figyelembe véve bizonyos, fontosnak tartott szempontokat” – mondta Claudiu Coadă.

További információkat az új Közös Agrárpolitikáról (PAC) a következő cjmen találnak: FortaPAC.agrointel.ro