Fără categorie

Hogyan védi meg a hóréteg a mezőgazdasági földeket

A hóréteg védelmet nyújt a mezőgazdasági növényeknek. Az ősszel bevetett földeken kialakult hórétegnek számos előnye van: szigetel, nedvességet biztosít, és elősegíti a növények gyökerének fejlődését, illetve fokozza a talaj minőségének védelmét.

A hótakaró jótékony hatása a mezőgazdasági növényekre:

• A hó hőszigetelő hatással bír
• A hó télen nedvességet biztosít a növények számára
• A hóréteg védi a talajt
• A hóréteg alatt erős gyökérzet alakul ki
• Milyen vastagnak kell lennie a hórétegnek

A hó hőszigetelő hatással bír

A hóréteg egyik nagy előnye a növények szempontjából az, hogy hőszigetelő hatással bír, véd a faggyal szemben. Az ősszel ültetett növények levelei már kifejlődtek, az ezeket borító hóréteg megvédi őket a téli hidegtől.

Télen a hó hiánya káros hatásokkal járhat, és ha a fagy tartós, a termés veszélybe kerülhet. A talaj menti fagy negatív hatással lehet a növény növekedési pontjaira, és a későbbiekben annak fejlődésére.

A hó télen nedvességet biztosít a növények számára

A hó ugyanakkor nedvességet jelent a növények számára, biztosítva a szükséges vízellátást nemcsak télen, hanem az azt követő periódusban is. Az idő felmelegedésével megolvad a hó is, amely beszivárog a földbe, és a búza vagy a repce felszívja, hasznosítja. Ez a vízellátás általában a későbbi, tavaszi ültetéskor is kitart.

A hóréteg védi a talajt

A hó nemcsak a növényeket, hanem a talajt is védi. A hóviharok és az erős, hideg szél miatt a föld minősége romlik. A hóréteg viszont megtartja mind a föld nedvességét, mind pedig a talaj azon felső rétegének minőségét, amelyben a magok csíráznak.

A hóréteg alatt erős gyökérzet alakul ki

Télen is, vegetatív állapotban is él a növények gyökérzete. A hórétegből származó nedvesség biztosítja a gyökerek jobb növekedését a talajban.

Milyen vastagnak kell lennie a hórétegnek

A hórétegnek egyenletes vastagságúnak kell lennie azért, hogy megvédje a növényeket, vagyis nem jó, ha szétfújja a szél, mert így csak a mezőgazdasági terület bizonyos részeit fedi be. Átlagosan egy 10 centis hóréteg védheti meg a növényeket a téli időjárás viszontagságaitól.

A hótakaró előnyeinek maradéktalan kihasználása érdekében sok gazdálkodó választja a téli szántást akkor, amikor a mezőt hó borítja. A talajnak azonban elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a gépek ne akadjanak el. Megjegyzendő: a legjobb szántás az őszi szántás, a téli szántás pedig jobb, mint a tavaszi szántás.