Fără categorie

Juhtámogatások, 2021 – új feltételek. ANZ: Legalább 100 állat, egyszeri fizetés a kosokért!

A juhok és a kosok kapcsolt állattenyésztési támogatásának (SCZ) kifizetéséről szóló legutóbbi egyeztetések 2021-ben. Az állatonkénti támogatási rendszer jelentősen átalakulhat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) következő kifizetési kampányban, amint ezt az Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) vezetője, Vaida Bela bejelentette. Az újdonságokat azonban jóvá kell hagynia a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium leendő vezetőségének.

Új feltételek a juhok és kecskék 2021-es nagy támogatására

Az ANZ vezetője szerint 2021-től meg kell változtatni a juhok és a kosok nagy támogatási rendszerét. A szakember és Adrian Oros több megbeszélést is folytatott október 16-án, pénteken Nagyszebenben a Juhtenyésztők Szakmai Szövetségének (APC) képviselőivel, többek között azokról a változásokról is, amelyek a 2021-es, a termeléstől függő állattenyésztési támogatásra (SCZ) való jogosultsághoz kapcsolódnak. A megbeszélések később a Földművelésügyi Minisztériumban is folytatódtak, és ezeket a gyakorlatban a 2021-es kampányban valósítják meg, ha a leendő agrárminiszter is támogatja.

A nagyszebeni tárgyalásokról elsőként az Agrointeligența-AGROINTEL.RO tájékoztatta az érdeklődőket: Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!

„A nemek arányának tiszteletben tartása továbbra is fennáll, 1 kos 35 juhra. A Nagyszebenben, majd később a minisztériumban folytatott megbeszélést követően a miniszter és én támogattuk azt az elképzelést, hogy a kosok származási bizonyítványai többé ne legyenek kötelezőek. Válasszuk azt a lehetőséget, hogy kapcsolt támogatást nyújtsunk a Genealógiai Nyilvántartásban és a Teljesítmény Hivatalos Ellenőrzésében (COP) nyilvántartott, 1 és 6 év közötti, gazdaságonként legalább 100 nőstény juh után (a küszöbérték most minimum 150 – szerk.megj.). És 650 fő (a maximális küszöb jelenleg 500 fő – szerk.megj). Egy új támogatási rendszert vezetünk be a származási tanúsítvánnyal rendelkező kosok esetében, amelyet az állat életében egyszer kap meg gazdája, éspedig akkor, amikor az összes vizsgálatot elvégezték az állaton, beleértve a származást is, és minden múltbeli adatot bevezettek az állattenyésztési bizonyítványokba, és igazolható, hogy tenyésztés szempontjából értékes állat. Ezek a módosítások a vita szakaszában vannak, és akkor válik belőlük szabály, amikor megállapodunk a 619-es rendelet módosításaiban” – mondta Dr. ing. Vaida Bela.

Jelenleg a termeléstől függő állattenyésztési támogatást legalább 150 és legfeljebb 500 fős állományra kaphatják a juhtenyésztők. A hegyvidéki gazdaságok esetében az SCZ-t 60 állat felett fizetik, legfeljebb 500 főig. A juhtenyésztőknek minden 35 juh után egy származási bizonyítvánnyal rendelkező kost kell birtokolniuk. Azokban az állományokban, amelyekre a kedvezményezett SCZ-t igényel, a nőstény juhok és / vagy kosok életkora legalább 1 éves kell hogy legyen a kérvény benyújtásának évében, március 31-én, legfeljebb 8 év a nőstény juhok és maximum 6 év a kosok estében, az egységes kérelem benyújtásának napján.

Ezenkívül abban az állományban található juhokat és kosokat, amelyre a SCZ-t igénylik, azonosítani kell és be kell jegyezni az Országos Mezőgazdasági Nyilvántartásba (RNE) az egységes kifizetési kérelem benyújtásának napján. Egy másik támogathatósági szabály előírja, hogy azon juhokat és kosokat, amelyekre SCZ-t igényelnek, 2020. szeptember 23-ig (a visszatartási időszak végéig) a kérelemben említett ANSVSA kóddal rendelkező gazdaságokban kell tartani, vagy olyan szövetségek / szövetkezetek / termelői csoportok gazdaságaiban, amelyekbe az állatokat átmenetileg legeltetés céljából átadták.

A 2020-as kampányban a juhtenyésztők minimálisan 17,92 eurót kapnak egy állatra a SCZ keretében.

Adrian Oros: „Állítsuk már le ezt a hamis származási bizonyítványok őrületét”

A mezőgazdasági tárca vezetője november 17-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy „sok dolgot kell korrigálni, hogy bizalmat teremtsünk a tenyésztők körében”.

„Nagyon sok tevékenység van. Mi, a Nemzeti Fejlesztési Programban, az új PNS-ben, minden olyan megoldást bemutattunk, amelyet az állattenyésztés újraindításához és fejlesztési módozataihoz szükségesnek látunk. Állítsuk meg végleg ezt a hamis származási igazolások őrületét. Sok dolgot kell javítani, hogy a tenyésztők bízzanak abban, hogy mindent, ami a minisztériumon, a Javítási Nyilvántartásokon (Registrele de ameliorare) keresztül történik, az ő érdekükben történik. Mert ha nincs bizalom, akkor nagyon nehéz bizonyos dolgokat végrehajtani” – mondta a miniszter.