Fără categorie

Ez a törvény! A kistermelők saját felelősségükre kitöltött nyilatkozattal kapják meg az APIA támogatásait!

APIA – támogatás saját felelősségre megírt nyilatkozat alapján. Új törvényt fogadott el a Parlament, illetve láttamozott Iohannis elnök, egy jogszabályt, amely jelentősen leegyszerűsíti a kistermelők hozzáférését a mezőgazdasági támogatásokhoz.

Az APIA – támogatásokhoz való hozzáférés érdekében az új törvény kimondja, hogy „az egyéni gazdálkodóknak saját felelősségükre kitöltött nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy mezőgazdasági földjeiken dolgoznak, és igazoló dokumentumokkal rendelkeznek”. Ezt a nyilatkozatot az egyéni kérelmekkel együtt évente egyszer kell benyújtaniuk az egyéni gazdálkodóknak, akik általában kistermelők.

A most kihirdetett törvény a többi olyan gazda számára is hoz újdonságot, akik ahhoz, hogy részesüljenek a direkt kifizetésből „az egységes kifizetési kérelem vagy ennek módosításával kapcsolatos iratok mellett be kell nyújtaniuk azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a földterület, ideértve az ökológiai szempontból jelentős területeket is, a saját rendelkezésükre áll. Nem kell benyújtaniuk a mezőgazdasági nyilvántartásból származó adatokat tartalmazó igazolásokat vagy esetenként a közigazgatási-területi egységek családi állapotról szóló a 24-es számú mellékletét. A dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a mezőgazdasági földterület a mezőgazdasági termelő rendelkezésére áll, az egységes támogatási kérelem benyújtása előtt kell kiállíttatni, és azoknak a kérelem benyújtásának napján érvényesnek kell lenniük. ”

Az APIA következő, egyszeri kérelmeken alapuló kampányában a gazdáknak már nem kell felmutatniuk a polgármesteri hivatalok által kiadott, a mezőgazdasági nyilvántartás adatait tartalmazó igazolást, ezt az információt a helyi hatóságok közvetlenül továbbítják a kifizető ügynökség tisztviselőinek. „Azok a polgármesteri hivatalok, amelyekhez mezőgazdasági földterületek tartoznak, az APIA kérésére és a gazda előzetes írásos beleegyezése mellett, kötelesek kiadni a mezőgazdasági nyilvántartás dokumentumai szerinti igazolásokat” – írja az új törvény.

Az új törvényt akkor lép hatályba, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és rendelkezései az APIA következő, 2021-es pályázati kampányra, a közvetlen kifizetésekre vonatkoznak, amelyekre március 1. és június 15. között kerül sor.