Fără categorie

HIVATALOS! A gazdáknak már nem kell benyújtaniuk az önkormányzati igazolást az APIA-hoz! Az elnök kihirdette a törvényt!

Igényelhetőek az APIA – támogatások az önkormányzat tanúsítványa nélkül. Kihirdette az államelnök, Klaus Iohannis azt a törvényt, amely az agrártámogatási kérelem benyújtásakor mentesíti a termelőket az önkormányzati igazolás benyújtása alól. Az új szabályokat az APIA jövő évi kampányától kezdve alkalmazzák.

Iohannis elnök ma, december 9-én, szerdán aláírta a rendeletet, amellyel kihirdeti a 3/2015 – ös sürgősségi kormányrendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényt, amellyel jóváhagyta a 2015–2020 közötti időszakra szóló mezőgazdasági támogatási rendszereket, ugyanakkor kihirdette a 36/1991-es törvény mezőgazdasági társaságokról és a mezőgazdaság más társulási formáiról szóló 2-es cikkelyének módosítását is.

A polgármesteri hivatalok kötelesek kiadni az APIA által kért igazolásokat

A jogszabály kimondja, hogy „Azok a polgármesteri hivatalok, amelyekhez mezőgazdasági földterületek tartoznak, az APIA kérésére és a gazda előzetes írásos beleegyezése mellett, kötelesek kiadni a mezőgazdasági nyilvántartás dokumentumai szerinti igazolásokat.”

Azért, hogy a gazdák megkapják az APIA – támogatásokat, az igénylőknek „az egységes kifizetési kérelem vagy ennek módosításával kapcsolatos iratok mellett be kell nyújtaniuk azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a földterület, ideértve az ökológiai szempontból jelentős területeket is, a saját rendelkezésükre áll. Nem kell benyújtaniuk a mezőgazdasági nyilvántartásból származó adatokat tartalmazó igazolásokat vagy esetenként a közigazgatási-területi egységek családi állapotról szóló a 24-es számú mellékletét. A dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a mezőgazdasági földterület a mezőgazdasági termelő rendelkezésére áll, az egységes támogatási kérelem benyújtása előtt kell kiállíttatni, és azoknak a kérelem benyújtásának napján érvényesnek kell lenniük. ”

Az új törvény változást hoz az egyéni gazdálkodók számára is. A támogatások igénybevétele érdekében „az egyéni gazdálkodóknak saját felelősségükre kitöltött nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy megművelik földjeiket, és igazoló dokumentumokkal rendelkeznek”, mindezt az évente egyszer az APIA-nak benyújtandó egységes kérelem mellett.

Az új törvényt akkor lép hatályba, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és rendelkezései az APIA következő, 2021-es pályázati kampányra, a közvetlen kifizetésekre vonatkoznak, amelyekre március 1. és június 15. között kerül sor.