Fără categorie

Nagy Péter Tamás meggondoltan fektetett be mezőgazdasági traktorokba és gépekbe!

Mi a különbség a termelékenység tekintetében egy régi traktor és egy új Massey Ferguson között, amely nagy teljesítményű felszerelésekkel együtt érkezik? Nagy Péter Tamás elmondta nekünk mindezt Maros megyei farmján, ahol megtekinthettük a 2019-ben a Tehnodieseltől vásárolt Massey Ferguson 5711S Dyna 4 Efficient traktort és Massey Ferguson 6713S Dyna VT Efficient traktort. Kiderült az is, hogy a gazda miért szerzi be valamennyi felszerelését ugyanazon szállítótól.

Nagy Péter Tamás nem ismeretlen a román gazdák körében. A Földművelésügyi Minisztérium volt államtitkára évek óta nem politizál, hanem húsmarhákat tenyészt. Most egyszerűen csak gazdaként mutatkozik be. Így ismeri a legtöbb gazdálkodó Erdélyben, ahol az elmúlt években valamennyi állatvásáron részt vett, és bekapcsolódott az Angus fajta népszerűsítésében.

Két gazdaság és egy berendezés-beszállító: Tehnodiesel

2012-ben, miközben még Bukarestben dolgozott az ANARZ-nál, meggyőzte apját, hogy hústeheneket tenyésszen. A Red Angus Farm 8 vörös Angusszal és 3 hektár földdel indult. Az első traktorjuk egy 1956-os fülke nélküli Massey Ferguson volt. Ma a Red Angus Farmnak 175 fő állatból, 6 tenyészbikából és 200 fő fiatalból álló állománya van Cserefalván és Gyulakután.

2016-ban Black Angus Farm néven saját gazdaságot hozott létre Nyárádmagyaróson. A két gazdaság együtt csaknem 800 vörös és fekete Angus szarvasmarhával rendelkezik, és több mint 800 ha földet birtokolnak, ebből 300 ha szántó, a többi pedig legelő.

Bár a két gazdaság különböző vállalkozáshoz tartozik, mindkettő rendelkezik saját, a Technodieseltől rendelt összes, újan vásárolt berendezéssel.

Régi felszerelés, előleg az újakra

„Számításaim szerint gyakorlatilag azért dolgoztam, hogy a régi berendezéseket fenntartsam. És akkor a régi berendezés előleg lett az új berendezésekre, amelyekre olajcserén és a karbantartáson kívül öt-hat évig nincsenek egyéb kiadások” – magyarázta Nagy.

Az első gépeket a Technodieseltől vásárolták buy-back rendszerrel és beszállítói hitel révén, 2016-ban.

„A Red Angus farm számára közvetlen finanszírozást szereztünk a Tehnodiesel révén, ami nagyon előnyös volt. Visszavásárláshoz is folyamodtunk, és új eszközöket vásároltunk 3-4 éves finanszírozással, szakaszos részletfizetéssel” – mondta Nagy.

Szarvasmarha hizlalda, FNC és hentesáru

2019-ben egy 2,2 millió euró értékű projektet indított el EU-s pénzekből a Black Angus farm korszerűsítésére. Az első szakasz a felszerelések beszerzése volt, és 2021 nyarára Nyárádmagyaróson megnyílt egy húsmarha hizlalda, egy FNC és egy marhahús hentesáruüzlet.

Massey Ferguson 3000, 5000, 6000 – Egy állattenyészet ideális traktorparkja

„A Black Angus farmon három Massey Ferguson traktorunk van a Tehnodieseltől – a 3000-es, az 5000-es és a 6000-es sorozat. Az összes 2019-es kiadás, mindeddig 500 órát használtuk őket.

A Massey Ferguson 3000-es traktor mezőgazdasági traktor, az 5000-es sorozatú traktor mindenre alkalmas, ami a széna betakarítását és feldolgozását, valamint könnyű terepi munkákat – vetés, gyomirtószerezést illet, s a 6000-es sorozatú traktor nehéz mezőgazdasági munkák – szántás, tárcsázás, talajlazítás, nagy bálázás elvégzésére vethető be, és nagy, 18 tonnás pótkocsival történő szállításra alkalmas. Állattenyésztési gazdaság számára ideális traktorpark.

A Massey Ferguson 6000-es traktor kapcsán nagyon elégedett vagyok a Dyna VT automata váltóval, és a motorok mindhárom traktor esetében nagyon megbízhatóak. Ugyanakkor a lejtőn szántva és bálázva, a 6000-es sorozat 130 lóerős Massey Ferguson traktorával nem éreztem különbséget a 160 lóerős, más márkájú traktorhoz képest. A fülkében minden jól átgondolt, praktikus, a jobb oldalon – kormánykerék állító, váltó. A traktort nagyon könnyű manőverezni, ráadásul számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek alapfelszereltségnek számítanak” – magyarázza Nagy Péter Tamás.

Hogyan lehet megtakarítani a részletek fizetésére?

A beruházás óriási, de azon megtakarítások is hasonlóan nagyok, amelyeket a mezőgazdasági termelő az új traktorokkal és berendezésekkel végzett munkájával ér el: „Teljesen más az, amikor elküldöm a munkást bálázni melegben, légkondicionáló berendezés nélkül és olyan géppel, amely nem tud 200 bálánál többet készíteni egy nap leforgása alatt. Ha Massey Ferguson 6000-es szériával dolgozik, a termelékenység háromszoros, és kipihenten is tér haza.

Nagyon elégedett vagyok a gázolajfogyasztással is, amely jóval alacsonyabb, mint azok a traktorok esetében, amelyekkel korábban dolgoztam. Csökken a hektáronkénti költség, ez pedig a nyereséget növeli. Mindez extra előnyökkel jár, amelyekből kifizethetőek a törlesztő részletek a szállítók vagy a bank felé, és a munkatársaknak van kedvük dolgozni, és nyugodtak, hogy ha reggel elvégzik a szükséges karbantartásokat a berendezéseken, akkor nem lesz meglepetésben részük a földeken” – mondta a gazda.

Egyetlen szolgáltató = egy szolgáltatás + képzés

Ha mégis probléma adódna, a szervizcsapat gyorsan érkezik. „Nagyon komoly emberek, mindent, amit a garancia alapján ki lehetett cserélni, azt ki is cserélték, és mindenre, ami ezen felül volt, megtaláltuk a megfelelő megoldásokat és árakat, hogy ne húzzák le rólam a bőrt” – mondta Nagy Péter Tamás.

A gazda elégedettséggel beszél kapcsolatáról a Tehnodiesellel, és bevallja, hogy mindenhol ajánlja őket, sőt, néhány új klienst is szerzett nekik. És valóban igaza van: „Ha több ügyfél van egy területen, akkor a szolgáltatás is bővül, ami mindenki számára előny.”

„De hasonlóan fontos a mezőgazdasági alkalmazottak képzése, hiszen új felszereléseink vannak. A legrégebbi traktorunk 2019-es kiadású, az automatizálás új szakaszába léptünk, kiegészítő felszereléssel, mert a technológia már ezt követeli meg” – tette hozzá Nagy.

Tractor MASSEY FERGUSON 5711S DYNA 4 EFFICIENT

• Motor: AGCO Power Tier 4 Final, 4 hengerűrtartalom, 107 CP, maximális teljesítmény 115 CP, 2000 rpm;
• Vezérlés: DYNA 4, 4WD full-powershift, 16/16 előre/hátra sebesség, 40 km/h, AutoDrive, T kar a sebességváltó vezérléséhez az ülés kartámaszában, elektro-hidraulikus inverter PowerShuttle;
• Hidraulika: hidraulikus pompa OC 100 l/min, hátsó emelés 3 pontban 3. kategória, legfennebb 5,2 tonna; első emelő 2,5 tonna;

Tractor MASSEY FERGUSON 6713S DYNA VT EFFICIENT

• Motor: AGCO POWER TIER 4 Final, 4 hengerűrtartalom, 122 CP, maximális teljesítmény 130 CP, 2000 rpm; EPM névleges teljesítmény 149,55 la 2100 rpm, Common-Rail befecskendezés, turbointercooler, elektronikus vezérlésű motor;
• Vezérlés: DYNA VT, 4WD, kapcsolószekrény CVT sebességtípusok nélkül, 40 km/h, Powercontrol Shuttle inverter, T kar a sebességváltó vezérléséhez az ülés kartámaszában;
• Hidraulika: CCLS – zárt hidraulikus kör terhelésérzékelővel – 110 ltr./min pompa, 4 hidraulikus elosztó, olajvisszanyerés, QuadLink első tengely felfüggesztés, normál terhelésű hátsó tengely karimával, nagynyomású hidraulikus üzemi fék;

Mindkét traktormodellnél a vezetőfülkében mechanikus felfüggesztés, állítható kormányoszlop, analóg és digitális műszerfal-kijelző található teljesítményfigyelővel, légzsák légrugózással, utas ülés biztonsági övvel, légkondicionáló berendezés, valamint egyéb extrák.

Tudjon meg többet a Massey Ferguson traktorokról itt: http://www.masseyferguson.co.ro/#

„Valamennyi berendezést a Tehnodieseltől választottuk nemcsak a kiváló kereskedelmi kapcsolat miatt, hanem a szerviz kapcsolat miatt is, ami nagyon gyors szolgáltatásuk. Lassan-lassan úgy döntöttem, hogy minden traktort és berendezést ugyanazon szállítótól vesszük és ugyanolyan márkát, hogy ugyanaz a szolgáltató tudjon nekem javítási szolgáltatást nyújtani”.

NAGY PÉTER TAMÁS, marhahús tenyésztő. Traktorok és felszerelések majdnem egymillió euró értékben

„A három Massey Ferguson traktor mellett négy rakodónk is van ugyancsak a Tehnodieseltől, a szénafeldolgozó berendezések teljes választéka (pl. kaszák, több típusú gereblye, bálázók, gabona pótkocsik, bálaszállítók, rakodók, állatszállítás, trágyaszóró, siló, növényi hulladékaprító, műtrágya, technológiai pótkocsi, porszívó, kapa, vetőgép) ugyancsak tőlük van. Csaknem egymillió euróért vásároltunk a Technodiseltől” – mondta Nagy Tamás Péter.