Fără categorie

Új törvény: A földet további 5 évre ki lehet vonni a mezőgazdasági körzetből. Milyen adókat kell fizetni

Törvény, amelyet Klaus Iohannis elnök kihirdetett, és megjelent a Hivatalos Közlönyben. A jogszabály módosítja az agrárkülterületek mezőgazdasági körzetből való kivonásával kapcsolatos törvényes előírásokat.

Az elnöki hivatal szerint az államfő december 9-én, szerdán aláírta annak a jogszabálynak a kihirdetéséről szóló rendeletet, amellyel a 18/1991-es földalap-törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló 186/2017-es törvény II. cikkelye első bekezdésének előírásait hirdeti ki. A törvény két évtől öt évig meghosszabbítja azon külső földterületek mezőgazdasági körforgalomból való eltávolításának időszakát, amelyeken 2017. július 25. előtt építkeztek. A dokumentumot ugyanazon a napon tették közzé a Hivatalos Közlönyben, és a közzétételtől számított 3 napon lép hatályba, azaz december 11-én, pénteken.

A Hivatalos Közlöny I. részében, 2017. július 25-én 598-s számmal közzétett a 18/1991-es földalap-törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló,
186/2017-es törvény II. cikkelyének első bekezdésének előírásai e törvény hatálybalépésétől számított 5 évig alkalmazandók” – derül ki a jogszabály szövegéből.

Az kezdeményezők az indoklásban rámutattak, hogy lejárt az a kétéves időszak, amelyben az adott földterületeket törölni lehet a mezőgazdasági földterületek besorolásából, és javasolják a határidő öt évvel történő meghosszabbítását, hogy a településeken belül valamennyi esetet megoldhassanak.

Pontosítandó, hogy a települések külterületén elhelyezkedő mezőgazdasági földterületek végleges vagy ideiglenes eltávolítása a kedvezményezettek kérésére történik, a földjavítási alapnak járó díjak befizetésével, a 18/1991-es földalap-törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló,
186/2017-es törvény II. cikkelye és 92. cikkelyének 5. bekezdése szerint.

A Területjavítási Alapba fizetendő díj megállapítása a megyei mezőgazdasági igazgatóság számítási jegyzetei és a kedvezményezett által benyújtott dokumentumok alapján történik, a tarifát ugyanakkor az alább megadott értékeknek megfelelően kell kiszámítani: