Fără categorie

A juh, amelyik mindig először ellik – egy 25 éves tenyésztő büszkesége!

A 25 éves Ana-Maria Toma saját gazdaságában 400 juhot nevel a Maros megyei Héjjasfalva községhez tartozó Erkden, és azzal büszkélkedik, hogy a napokban megvolt az első ellés, egy juh két kisbárányt hozott a világra. Noha közel, alig 30 km-re él a szomszédos várostól, Segesvártól, a fiatal nő azt állítja, hogy mindig is vonzotta az állattartás, és 18 éves kora óta szeretne egy saját vállalkozást elindítani. Miután befejezte a középiskolát, megvalósult álma, hiszen édesapja, aki maga is pásztor, segített neki elindítani egy saját gazdaságot.

„400 juhom van, nem fajtatiszta, hanem keverék. Eleinte román fajtám volt, amelyet először a Carabașsal, utána pedig Suffolkkal kereszteztem. A napokban világra jött az első bárány, miután a nyár folyamán itthon tartottam a juhokat, és egyik párzott egy kossal, szintén a saját gazdaságomból. A többi juh valószínűleg később, januárban fog elleni” – mondta Ana-Maria Toma az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

A fiatal juhásznő azt mondja, hogy idén is ugyanaz a juh ellett először, amelyik tavaly is elsőként hozott világra bárányt. És bár eddig nem adott nevet azoknak a juhoknak, akik elsőként ellenek, úgy érzi, hogy ebben az esetben van valami különleges ebben az állatban, és ő az egyik kedvence. „Ennek a juhnak, amely idén, de tavaly is először ellett, van valami különlegessége, nagyon hosszú farka van, földig ér, ezért eszembe jutott, hogy ő ugyanaz, amely tavaly először adott életet egy báránynak a gazdaságomban. Tavaly két kosa volt, idén két báránya”.

A Maros megyei lány az apjától örökölte a juhászat iránti szenvedélyét, aki gyermekeként bánik az állatokkal. „Apámnak is körülbelül 400 juha van. Ő gyerekkora óta pásztor, én pedig gyerekként állatokkal éltem együtt, és mindig is ezzel akartam foglalkozni. 48 hektár legelőt bérelek. Nincs szántóm, de apámnak van, és ahol esznek az ő juhai, ott esznek ez enyémek is. Én még kezdő vagyok. Körülbelül 5 éve van saját gazdaságom. Szeretnék saját felszerelést, saját traktort, további projektekhez szeretnék hozzáférni, de nem tudom, sikerül-e” – árulta el nekünk a fiatal nő.

A juhászat a Toma család egyetlen jövedelemforrása. A fiatal juhásznő elmondta, hogy a nyár folyamán a juhtejet egy brassói tejüzemnek adták. „Most a juhok az esztenában vannak a pásztorokkal, de az ünnepek után lehozzuk őket a farmra, és akkor mi felügyeljük őket, mi fejjük, mi etetjük. A nyár folyamán literenként 3 lejt kaptunk a juhtejet egy brassói tejüzemtől, amely több környékbeli gazdaságból gyűjti össze a tejet. Körülbelül szeptemberig fejtük a juhokat. Nem gyártunk sajtot, könnyebb a tejet eladni, mert a sajttal sokat kell dolgozni és nincs rá kereslet. Mi a juhászatból élünk, ez az egyetlen jövedelemforrásunk” – mondta.