Fără categorie

Gabonaexport-kvótát és egy további adót vezethet be Oroszország!

Korlátozhatja és megadóztathatja a kivitelt a világ egyik legnagyobb búzaexportőre! Oroszország a gabonaexport kvótának, valamint a búzaexport adójának bevezetését fontolgatja a február 15. és június 30. közötti időszakra, miután Vlagyimir Putyin elnök bírálta az emelkedő élelmiszerárakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök élesen bírálta a tisztviselőket és a hazai piaci szereplőket a kenyér, a liszt, a cukor és a napraforgóolaj árának emelkedése miatt. Válaszában Mihail Mişustin miniszterelnök azt mondta, hogy Oroszország intézkedni fog ebben az ügyben. „Konkrét lépéseket kell tennünk azért, hogy az emberek számára fontos termékek árát hatékonyan stabilizáljuk” – mondta a moszkvai kormányfő egy kabinetülésen, és a csökkenő jövedelmek fényében “elfogadhatatlannak” minősítette az áremelést.

Ezen információk nyilvánosságra kerülése után azonnal megemelkedett a búza ára a chicagói tőzsdén, tekintettel arra, hogy Oroszország a világ egyik legnagyobb búzaexportőre – írja az Agerpres a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Oroszországban idén nagy volt a búzatermés, de a belföldi árak ezzel együtt is emelkedtek. Ennek a növekedési tendenciának megállítására az orosz mezőgazdasági minisztérium korábban egy 17,5 millió tonnás kvóta bevezetését javasolta a gabonaexportra a február 15. és június 30. közötti időszakban.

Úgy tűnik azonban, hogy a moszkvai kormány még nem tárgyalt a búzaexport lehetséges adójának mértékéről, illetve a gabonaexport kvótájáról. Ezen kívül Oroszország a napraforgóolajra is exportadót vethet ki, amennyiben a belföldi árak nem csökkennek ebben a hónapban.

A moszkvai hatóságok korábban a napraforgó és a repce exportadójának emeléséről döntöttek, 2021 januárjától kezdődően. Szóba került ugyanakkor az is, hogy felső határt szabjanak meg a cukor és a napraforgóolaj árára, az értékesítési láncok, a gyártók és az Orosz Versenytanács közötti megállapodások révén.