Fără categorie

A héten elkezdik az APIA-támogatások kifizetését

Várhatóan már ezen a héten kifizetésre kerülnek az APIA és az állami támogatások. Hétfőtől elkezdődött az utolsó hét, amikor az állami ügynökségek tisztviselői még rendes munkaprogram szerint dolgoznak,  és kezdeményezhetnek, sőt, kivitelezhetnek is egy sor fontos kifizetést.

Várhatóan számos fontos támogatás kifizetését engedélyezik és kezdik el a következő napokban. Némelyikben csak arra várnak, hogy bizonyos jogszabályok megjelenjenek a Hivatalos Közlönyben. Olyan jogszabályokról szól, amelyek a kincstári pénzek felszabadítárásól rendelkeznek.

Az alábbiakban felsoroljuk a várhatóan az ezen a héten fizetendő támogatásokat:

  • Kapcsolt támogatás (SCZ) a fejőstehenekre
  • Kapcsolt támogatás a húsmarhákra
  • Kapcsolt támogatás a bivalyokra
  • Állami támogatás a mezőgazdaságban használt gázolajhoz
  • EU-támogatás a 21. intézkedéshez
  • Állami támogatás a bortermelők számára
  • Állattenyésztőknek nyújtott állami támogatás
  • De minimis támogatás a fokhagymához

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Kapcsolt támogatás a fejőstehenekre

Miután lejárt a gazdasági visszatartás időszaka (december 15-én. a kifizetési kampány végét követő 6 hónap) a tejtermelők arra várnak, hogy engedélyezzék számukra a SCZ támogatást a Genealógiai Nyilvántartásba bejegyzett állományok után, amelyből a leaglább 10 állatot számláló gazdaságok részesülnek legfennebb 250 állat után.

A fejőstehenek SCZ-jére javasolt felső határ 99.324.810 euró, illetve 483.960.136,7 lej. Összesen 261.587 állatra igényeltek támogatást, így a becsült minimális összeg 379,6718 euró / állat, azaz 1.849.950 lej.

A kifizetések elkezdéséhez a kormánynak határozattal kell elfogadnia a felső határokat, és az összegeket közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Kapcsolt támogatás a húsmarhákra

A húsmarha-tenyésztők ugyanabban a helyzetben vannak, mint azok, akik fejőstehenekkel jogosultak SCZ-re. A húsmarhák kifizetéseire elkülönített felső határ 13.125.000 euró, és mivel ebben ez esetben 70.928 állat syámára igényeltek kifizetést, a minimális becsült értéke 185 euró / állat. Az SCZ fizetési határideje 2021. június 30.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Kapcsolt támogatás a bivalyokra

A szarvasmarha-tenyésztőkkel együtt a bivalyt tenyésztő SCZ-re jogosult gazdálkodók is várnak a támogatásra. E kifizetések javasolt felső határa 1.680.000 euró, ami azt jelenti, hogy a kifizetéshez szükséges állatok számát figyelembe véve a bivaly támogatása legalább 160,2595 euró.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Állami támogatás a mezőgazdaságban használt gázolajhoz

A kormány (másodszor!) elfogadta a kormányhatározatot a mezőgazdaságban használt gázolaj felső határának emeléséről és az állami támogatás meghosszabbításáról. E rendszer révén az üzemanyagok jövedéki adóját visszafizetik a gazdálkodóknak. A kormányhatározatot közzé kell tenni a Hivatalos Közlönyben, hogy az APIA engedélyezhesse a támogatásra váró gazdálkodók kifizetését az idei második és harmadik negyedévre.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: EU-támogatás a 21. intézkedéshez

Még nem jutott el a gazdálkodókhoz az a pénz, amelyet Adrian Oros miniszter úgy jelentett be, hogy november 25-én kezdik meg folyósítani: a 21. intézkedés támogatása eu-s alapokból, gazdaságonként legfeljebb 7000 euróval. A fizetési határidő 2021. június 30., de azok, akik kérelmet nyújtottak be az APIA-hoz, remélik, hogy a kormány megtalálja a befizetéshez szükséges forrásokat még az idén, így az jövőre megtérül az Európai Bizottság részéről.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Állami támogatás a bortermelők számára

A szőlő hektáronkénti 500 eurós támogatására december 14-éig lehett kérelmet benyújtani az APIA-hoz. Az állami költségvetésből származó támogatást év végéig kell kifizetni, ezért a bortermelők várják a fizetési engedélyek kiadásának felgyorsítását.

Évvégi kifizetésre váró APIA-támogatás: Állattenyésztőknek nyújtott állami támogatás

Állattenyésztők – akiknek több mint 90 felnőtt szarvasmarhájuk, illetve sertésük és szárnyasuk van – várják az állami támogatást a járvány okozta veszteségek kompenzálására. A támogatás felső határa 100.000 euró, a pályázatokat már benyújtották az APIA-hoz, a az Európai Bizottságnak bejelentett fizetési határidő 2020. december 31.

Évvégi kifizetésre váró támogatás: De minimis támogatás a fokhagymához

A fokhagymatermelők a de minimis támogatás kifizetéseinek kezdetét várják. Ezeket nem az APIA, hanem a megyei mezőgazdasági igazgatóságok fizetik. Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO információi szerint az idei évre vonatkozó támogatás hektáronként körülbelül 1500 euró, a kifizetéseket pedig a folyó év végéig kell teljesíteni.