Fără categorie

APIA – támogatások, amelyeket év végéig kell folyósítani a gazdáknak!

APIA – támogatások, amelyeket az év végéig kell folyósítani a gazdálkodóknak. A mezőgazdasági termelők és állattenyésztők számos támogatási programban részesülnek európai alapokból és állami költségvetésből. Az országos büdzséből származó támogatási összegeket évente irányozzák elő, így az idei költségvetésből legkésőbb 2020. december 31-ig kell kifizetni a törvény által előírt összegeket.

A 2020. december 31-ig esedékes támogatások listája: 

  • • Állami támogatás a Covid-19 járvány által érintett állattenyésztőknek
  • • De minimis támogatás a fokhagymatermesztőknek
  • • Állami támogatás a bortermelőknek
  • • Az idei aszály által sújtott vetések kártalanítása
  • • Állami támogatás a báznai és a mangalica fajtájú sertéstenyésztőknek
  • • Gázolaj-támogatás a második és harmadik negyedévre 

Állami támogatás a Covid-19 járvány által érintett állattenyésztőknek

Az állattenyésztők – akiknek több mint 90 szarvasmarhájuk van, illetve azok, akik sertést és szárnyast tenyésztenek, az állami költségvetésből 100 euró / UVM (állategység) támogatást kapnak, farmonként  legfeljebb 100.000 euró értékben. Az összegekről értesítik az Európai Bizottságot, a gazdák kérelmet nyújtottak be az APIA-hoz, és a jogszabályoknak megfelelően a kifizetéseket 2020. december 31-ig kell teljesíteni.

De minimis támogatás a fokhagymatermesztőknek

A fokhagymatermesztők idén is részesülnek a megyei mezőgazdasági igazgatóságok által lebonyolított de minimis támogatásból. Figyelembe véve a megállapított felső határt és azt a hektármennyiséget, amelyre támogatási kérelmet nyújtottak be a gazdák, a hektáronkénti támogatás körülbelül 1.500 euró, a pénzt az idei év állami költségvetéséből folyósítják, december 31-ig.

Állami támogatás a bortermelőknek

A bortermelők támogatást kapnak a járvány által okozott veszteségek egy részének kompenzálására. Az APIA-n keresztül hektáronként 500 euró támogatást nyújtanak, az állami költségvetésből származó pénzt december 31-ig folyósítják. A kedvezményezettenkénti maximális kifizetés értéke 100.000 euró.

Az idei aszály által sújtott vetések kártalanítása

Azok a gazdálkodók, akiknek őszi vetését aszály sújtotta, a megállapított hektáronkénti összeg 82% – át kapták meg eddig. A 18% – os különbözetet a MADR  belefoglalta a kiigazított költségvetésbe, ezeket az összegeket év végéig kell kifizetni a gazdálkodóknak. Jelenleg nincs érvényben jogszabály az érintett tavaszi vetések kompenzációjára.

Gázolaj-támogatás a második és harmadik negyedévre 

A kormány legutóbbi ülésén határozatot fogadott el, amellyel megemelte a gázolaj-támogatás felső határát. A mezőgazdasági termelőknek a jelenlegi jogszabályok értelmében ebben az évben meg kell kapniuk a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójának állami támogatását a második és harmadik negyedévre, az utolsó negyedévet pedig a jövő évi költségvetésből kell kifizetni. Az APIA még nem tudja elindítani a kifizetések engedélyeztetését, mivel a kormányhatározatot még nem tették közzé a Hivatalos Közlönyben.