Fără categorie

Magastörzsű rózsák: ültetés, gondozás, virágzás, a dugványok ára

standard rose-tree, beautiful botany in a garden

A rózsafa vagy törzses rózsa sok romániai kert éke. Sikere impozáns látványának, gazdag virágainak, ismétlődő virágzásának és diszkrét illatának köszönhető.

A magastörzsű rózsákról vagy törzses rózsákról:

• A magastörzsű rózsák típusai
• A magastörzsű rózsák talaja
• A magastörzsű rózsák ültetése
• A magastörzsű rózsák virágzása
• A magastörzsű rózsák védelme
• Hogyan kell ápolni a magastörzsű rózsákat
• A magastörzsű rózsák metszése
• A magastörzsű rózsák betegségei
• Miért fagy meg a magastörzsű rózsa?
• A magastörzsű rózsák trágyázása
• A magastörzsű rózsadugványok ára

A magastörzsű rózsák típusai

A romániai piacon több típusú magastörzsű rózsát árulnak. A dugványok könnyen megtalálhatóak az interneten, de a szaküzletek, faiskolák, sőt, a legtöbb nagy áruházláncok is árulják. Rendelje meg időben, vagy keresse fel a boltokat abban az időszakban, amikor ezeket a rózsákat ültetik, azért, hogy a dugványokat időben, optimális körülmények között tudja elültetni.

Magastörzsű rózsa-fajta: Monica

Ezt a típust magas törzsre oltják, eléri a 90 centiméteres, néha 1,5 méteres magasságot is. A virágok hosszúkás, hengeres bimbóval rendelkeznek, levelei vöröses-narancssárgák, a növényen kevés a tövis.

Magastörzsű rózsa-fajta: Golden Delight

Ezt a típust intenzív sárgás színű, kettős virágja különbözteti meg a többi fajtától. Az illata erős, és a virágzás tavasztól őszig folyamatos, s olykor még november végén is tart.

Magastörzsű rózsa-fajta: Bel Ange

Ez a típus júniusban virágzik, színe lazac-rózsaszín. Levelei fényesek, a növény magassága eléri a 150 cm-t.

Magastörzsű rózsa-fajta: Aida

Ezt a típust magas törzsre oltják, eléri a 90 centiméteres, néha 1,5 méteres magasságot is. Virágai vörösek, illatosak, a levelek félig fényesek, sötétzöldek. Ez a rózsa júniustól novemberig virágzik.

A magastörzsű rózsák talaja

A magastörzsű rózsák inkábba a könnyű, de humuszban gazdag talajt kedvelik. Nem nedves, hanem inkább közepes páratartalmú talajra van szükségük. Ültethető agyagos szubsztrátumba is, amelynek pH-ja 5,5 és 7,5 között van.

A magastörzsű rózsák ültetése

Ezt a fajta rózsát olyan helyekre ültetik, amelyek délelőtt naposak, délután pedig részben naposak. Megjegyzendő, hogy ezek a rózsák nem kedvelik, ha folyamatosan süti a nap. A magastörzsű rózsákat ajánlott tavasszal ültetni, február-április időszakban, vagy ősszel, október-novemberben.

Javasolt ugyanakkor megbízható forrásokból vásárolt dugványokat ültetni, hogy biztosak legyenek abban, hogy azt kapják, amit akartak, rendeltek.

A rózsák ültetéséhez előre el kell készíteni a gödröt, amelynek mélysége legalább 40 cm kell hogy legyen. Kerülje a szélnek kitett helyeket.

A magastörzsű rózsák virágzása

A magastörzsű rózsák többsége júniusban, olykor már május végén virágzik, ha meleg az idő. Ezeknek a rózsáknak a virágzása őszig, októberig, sőt novemberig tart, amennyiben a rózsákat megtisztítják, és gondozzák.

A magastörzsű rózsák védelme

A magastörzsű rózsáknak megtámasztásra van szükségük, és nem szabad olyan helyen elhelyezni, ahol szélnek vagy huzatnak vannak kitéve.
A rózsa megtámasztására egy fémrúd a legalkalmasabb, amely a növény utolsó oltásáig, vagyis az ágak kezdetéig és. A rudat a talajban rögzítik, még mielőtt a növényt elültetik, hogy a rúd ne sértse meg a gyökeret. A támasztórendszer a rózsa fejlődése során folyamatosan fennmarad, és fontos szerepe van tavasszal és ősszel, amikor erősebb a szél.

Hogyan kell ápolni a magastörzsű rózsákat

A magastörzsű rózsák gondozása nem jár nagy gonddal. Az éves trágyázás mellett ezeknek a rózsáknak mérsékelt öntözésre van szükségük, hogy a talaj tócsák nélküli, de nedves legyen.

A magastörzsű rózsák metszése

A magastörzsű rózsákat évente kell metszeni, kora tavasszal vagy ősszel, a levelek lehullása után.
Megjegyzendő, hogy ezek a rózsák csak egynyári ágakon virágoznak.

A metszés célja az ágak megfiatalítása, és az erős gyökérrendszer kialakítása, valamint a következő évi virágzáshoz szükséges ágak előkészítése.

A magastörzsű rózsák betegségei

A magastörzsű rózsák bizonyos betegségekre, például a fekete foltra hajlamosak. A fekete folt kialakulásának az esős időjárás kedvez. A leveleken sötét foltok jelennek meg, 3-10 mm átmérőjűek, sötét színűek. A leveleken lévő foltok felületén kis, feketés kiemelkedések is láthatók.

A betegség a levelek elvesztéséhez vezet, a virágzás gyengébb lesz.

A javasolt kezelés ilyenkor a rózsák permetezése fungicidekkel, például Systhane Plus 24 CE-vek vagy Mirage 45 EC-vel.

Miért fagy meg a magastörzsű rózsa?

A magastörzsű rózsák szeretik a téli alacsony hőmérsékletet. Ősszel nem kell eltávolítani őket a földből, hogy cserepekbe költöztessék őket, de ajánlott csomagolással védeni ezeket a rózsákat. Ezért, hogy megvédje a rózsákat az alacsony hőmérséklettől, tekerje be a szárát vászonnal, amelyet szárított levelekkel és szalmával tölt meg. Ne használjon műanyag vagy jutazsákot. Ez a “bevonat” megvédi a rózsákat a mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékletektől.

Ha a hőmérséklet nagyon alacsony, mínusz 20 Celsius-fok alatt van, akkor a rózsát teljes magasságában négyzet vagy henger alakzatban hálóval kell bevonni. Ezt a szerkezetet száraz levelekkel kell megtölteni, és a rózsa teteje felett 30 cm-re le kell takarni. Ha ezt a lehetőséget választja, vigyázzon a rágcsálókra!

A magastörzsű rózsák trágyázása

A magastörzsű rózsák trágyázása biztosítja a gazdag virágzást. A dísznövényt rendszeresen kell trágyázni ősszel vagy tavasszal, és lehet kimondottan rózsáknak szánt műtrágyákkal helyettesíteni.

A magastörzsű rózsadugványok ára

A magastörzsű rózsadugványok ára nagyban függ attól, hogy hol és milyen típusúakat vásárolnak. A legolcsóbb rózsák kedvezményesen, az ültetési időszakok végén, körülbelül 30-40 lejért kaphatók. Az egyedi színű magastörzsű rózsák ára ennél magasabb, és elérheti a 300-400 lejt. Egy magastörzsű rózsadugvány átlagosan 120-130 lejbe kerül.