• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Kannibalizmus a tyúkoknál. A tyúkok csipkedésének okai és kezelése

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A csirkék és a tyúkok kannibalizmusa komoly probléma, amelyet egyetlen tenyésztő sem hagyhat figyelmen kívül. Azért fontos kideríteni, hogy miért csipkednek egyes tyúkok vagy csirkék, hogy kiküszöbölhető legyen az agresszív viselkedést kiváltó tényező, és megfelelő megoldás kerüljön a problémára.

    Kannibalizmus a tyúkoknál – okok. Miért csipkednek a csirkék és tyúkok

    A tyúkkannibalizmusnak általában olyan okai vannak, amelyeket könnyű felismerni, és ha észlelik azokat, azonnal megelőzhetők lesznek az olyan esetek, amelyekben megsérülnek a szárnyasok.

    Agresszív viselkedés

    Néhány madár egyszerűen agresszív. Óvatosan figyelje a csirkék viselkedését, akkor, amikor érzik a jelenlétét, de távolról is, amikor nem tudják, hogy figyelik őket. Így lehet azonosítani azokat a baromfikat, amelyek agresszívek és támadólag lépnek a tyúkokkal vagy csirkékkel szemben.

    Túlzsúfoltság a ketrecben vagy az udvaron

    Ha túl sok tyúk van egy kis helyen, akkor a szárnyasok egymás csipkedésével érik el, hogy tágasabb helyük legyen. Új szárnyasok behozatala az állományba Ha új szárnyasok érkeznek az udvarba, akkor lehetséges, hogy az agressziót újonnan érkezők vagy jelenlétük okozza.

    Unatkozó szárnyasok

    Ha a madarak unatkoznak, hajlamosak egymást megcsípni. A tyúkok aktívak és folyamatosan keresik az ételt, ezért jobb adni nekik valamit, amit rágcsálni lehet, minthogy felüsse a fejét a kannibalizmus.

    Túl sok fény és meleg

    A madarak viselkedését nagyban befolyásolja a fény és a hő. Ha nem érzik jól magukat, a csirkék és a tyúkok agresszívvé válnak.

    Nem megfelelő táplálás

    A szárnyasok idegessé is válhatnak, ha nem táplálják őket megfelelően. Vigyázni kell arra, hogy elegendő ételt kapjanak, hogy tiszta vízhez és optimális fehérjeszinthez jussanak.

    Baromfikannibalizmus – kezelés.  A csipkedő tyúkok kezelése

    A baromfikannibalizmusra van kezelése. Ez azonban megelőző jellegű. Olyan intézkedésekről van szó, amelyeket meg kell tenni, hogy a madarak ne csípjék meg egymást.

    Lássuk, mit lehet tenni a kannibalizmus megelőzése érdekében:

    Biztosítson nagyobb teret a szárnyasoknak

    Ha gyarapodik az állomány, biztosítsa a szárnyasoknak a szabad mozgáshoz szükséges helyet. Ha szabadok, és nem tapasztalják a zsúfoltságot, a madarak nem fogják egymást megcsípni, hogy helyet teremtsenek.

    Bővítse a tyúkok és csirkék ketrecét

    A ketrecbe zsúfolt szárnyasok is agresszívvé válhatnak. Fontolja meg a hely bővítését is, ha úgy látja, hogy a csirkék szorosan vannak, és bántják egymást.

    Foglalja le minél jobban a tyúkokat

    Ha van mit tenniük vagy fáradtak, a tyúkok már nem csipkedik egymást. Jó ötlet egy lucernabálát helyezni az udvarra, ahonnan a szárnyasok egész nap ehetnek, vagy felakasztani az óvóhelyre egy káposztafejet, amelyből rágcsálhatnak.

    Infravörös lámpával nyugtassa a tyúkokat

    Az infravörös izzó nyugtatóan hat a csirkékre, ha a menhelyen világít, és alacsony vagy közepes intenzitású.

    Biztosítson kiegyensúlyozott étrendet a tyúkok számára

    Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrendet biztosítson a szárnyasoknak, amelyek erősítik immunitásukat és megnyugtatják idegrendszerüket, megakadályozva az idegességet és az agressziót.

     Távolítsa el a problémás tyúkokat

    Nem kizárt, hogy a csípést egy vagy két agresszívebb tyúk okozza. Legyen szó felnőtt szárnyasról vagy csirkéről, ezeket egy ideig el kell különíteni. Az agresszív viselkedés fenntartása esetén ezeket a madarakat végleg el kell távolítani az állományból.

    Kezelje a szárnyasok sérüléseit

    Ha sérült szárnyast talál, fertőtlenítse sebeiket, tegyen rá metilkéket és kötözze be a sérülést. Ha úgy látja, hogy a tyúkok sérüléseknek vannak kitéve, különítse el őket a többi madártól, amíg teljesen meg nem gyógyulnak.