Fără categorie

A Bergamasca juhfajta meghódítja a hústermelésre összpontosító gazdálkodókat

Az Olaszországban őshonos Bergamasca juhfajta hazánkban kevésbé elterjedt, a húshozam szempontjából azonban rendkívül produktív fajta. Ennek a fajtának a híme elérheti a 110 kilogrammot, míg a nőstény súlya 80 kilogramm. Ez egy szívós fajta, amely nagyon jól alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, és amely nem érzékeny a betegségekre vagy az ellésre – mondják a tenyésztők.

Bergamasca juhfajta: eredete

A Bergamasca az Olaszország északi részén fekvő, hegyvidéki Bergamo megye, Lombardia régió egy őshonos fajtája. Ma ezt a fajtát Olaszország nagy részén tenyésztik, de a legnagyobb állomány Teramo tartományban, Abruzzóban található.

A Bergamasca juhfajtát más néven is ismerik, például a Bergamasker, a Gigante di Bergamo vagy a Bergamacia Brazíliában.

A Bergamasca juhfajta egyike azon 17 őshonos olasz juhfajtának, amelyekről genealógiai nyilvántartást vezetnek. Ezenkívül a fajta más országokban is elterjedt, például Szerbiában, Venezuelában és Brazíliában, és Romániában is.

Hazánkban a fajt nagyra értékelik. Az Agrointeligența – Az AGROINTEL.RO felkereste a Giurgiu megyei Stănești község tenyésztőjét, aki két éve neveli a Bergamasca juhokat. Igaz, hogy nincs nagy állománya, de még így is képes volt felismerni ennek a fajtának az előnyeit.

Miután az idők során Țurcane és Carabașe fajtát tenyésztett, két évvel ezelőtt Dan Creţu átállt Bergamasca juhfajta tenyésztésére. „Ez húsfajta, nehéz, nagy fajta. Van egy 10 juhos állományom, körülbelül két éve megvannak, Temesvárról vettem és a családnak nevelem, ennyi. Sok Ţurcană juhom volt sok éven át, körülbelül 400, de azért hagytam fel velük, mert nagyon könnyűek voltak. Ezt követően Carabașa juhaim voltak, de annyira nem tetszett ez a fajta, és végül ezt a fajtát választottam, mert ez egy jobb” – mondta Daniel Creţu.

Bergamasca juhfajta: jellemzői

A Bergamasca juhok nagyméretű állatok. Leginkább fehérek, fehér arcúak. Nagy, vágott fülük van. Bőrük általában rózsaszínű. A felnőtt Bergamasca kosok átlagos testmagassága körülbelül 87 cm, juhok esetében pedig körülbelül 79 cm. A kosnak és a juhnak sincs szarvuk.

A román juhtenyésztő azt mondja, hogy elsősorban a Bergamasca juhok megjelenése vonzotta. “Folyamatosan ilyeneket láttam egy weboldalon, eladásra hirdették őket, és vettem belőlük, mert tetszettek, gyönyörűek” – árulta el Daniel Creţu.

Bergamasca juhfajta: testsúlyuk

A felnőtt juhok átlagos testtömege körülbelül 80 kg, a felnőtt kosok átlagos tömege körülbelül 110 kg, mondta a giurgiui gazda.

„Az ilyen fajtájú juhok súlya 70-80 kilogramm, a kosok valahol 100 és 150 kilogramm között vannak. Ha jól tudom, Temesváron talán vannak még tenyésztők, akiknek ez a fajta juhuk van” – mondta.

Bergamasca juhfajta: tejnek és húsnak is megfelelő

A Bergamasca juhok sokoldalú állatok. Noha ma főként húsuk miatt tartják őket, kezdetben tejtermelés céljából nevelték, laktáció alatt körülbelül 250 kg tejet termelnek (más juhok átlagosan 160-180 kilogramm tejet termelnek szoptatáskor). Idővel azonban a tenyésztők rájöttek, hogy a juhok gyorsan nőnek, és a húsipari vállalkozás nyereségesebbnek tűnt, mint a tejüzlet.

Ennek a fajtának a juhai gyapjútermelésre is jók. „Nincs sok gyapjújuk, de olyan finom, úgy néz ki, mint a Merinos fajtáé” – árulta el a giurgiu tenyésztő.

Ennek a fajtának a juhait gyakran használták és használják más fajta juhokkal való keresztezésre, a húshozam javítása érdekében.

Bergamasca juhfajta: árak

Az ilyen fajtájú juhok ára meghaladhatja a 2000 lejt, ha a juh vemhes. Ami a kosokat illeti, áruk méretüktől függően 800 és 1500 lej között változik.

„A Bergamasca juh ára, ha még vemhes is, eléri a kétezer, a kétezer és néhány lejt, mert ha levágják, és a húsát is eladják, az is kb. 2000 lej, miután egy ilyen állat 100 kg-os. A kos ára 800 lejről indul, ha az állat alacsony, és elérheti az 1500 lejt, ha magasabb” – mondta a tenyésztő.

A Bergamasca juhfaj könnyen alkalmazkodik

A Bergamasca juhok erős és ellenálló állatok, ezért tudnak alkalmazkodni minden több ország körülményeihez.

A giurgiui tenyésztő szerint eddig nem voltak problémái a Bergamasca juhokkal. Azt mondja azonban, hogy csak az istállóban tartotta őket, ezért nem tudja, hogyan viselkednek a legelőn és más más fajtájú juhok között.

Bergamasca juhfaj: ellés és etetés

Ez a fajta juh elléskor általában két brányt hoz a világra. „Általában egy juh két bárányt ell, és nem igényel különös figyelmet, más fajtákhoz képest”.

Az ebből a fajból származó állatok táplálkozásben sem túlságosan igényesek. „Ami a táplálékot illeti, lóherét és szemeket adok nekik” – mondta a giurgiui gazda.

Bergamasca juhfajta: kihívások

A román tenyésztő legnagyobb problémája a piac hiánya, de ez a gond valamennyi állatfajtánál jelentkezik. „Hetek óta próbálok négy ilyen fajtából származó kosot eladni, de nem nagyon van vevő rájuk. A nagy probléma jelenleg az, hogy nincs piacunk, nincs ahol eladni. Miért kell akkor állatokat tartani, mit lehet kezdeni velük? Ha nem engednek vásárokat tartani, hová menjen a gazda, hogy eladja az állatát? Hol bocsássa áruba? Tehát nekünk mint termelőknek nincs ahol eladnunk az árut”- magyarázta.

Daniel Creţu azt mondja, megnövelné a Bergamasca juhállományát, de csak két feltétellel. „Növelném a létszámot, de csak akkor, ha tudnám, hogy lesz piac, és lesznek emberek, akikkel dolgozhatnék” – zárta gondolatait a giurgiui tenyésztő.