Fără categorie

Egyetlen, diaszpórában élő sem tudott bekapcsolódni a „Fiatal gazda” európai programba!

Egyetlen diaszpórában élő fiatal sem fért hozzá a „Fiatal gazda” program keretében számukra elkülönített európai forrásokhoz! A szigorú feltételek, valamint a bürokrácia és az útmutató késői megjelenése azt eredményezte, hogy a legutóbbi kiírásban mindössze 10 fiatalnak sikerült projektet benyújtania a 6.1 alintézkedés „Fiatal gazdálkodók elindítása” nevű program keretében a gazdaságonként legfeljebb 50.000 euró vissza nem térítendő támogatásra, és egyik pályázatot sem nyilvánították támogathatónak.

A nagy dínomdánommal a diaszpórában élőknek meghirdetett „Fiatal gazda” program egyértelműen kudarcba fulladt. Nem jutottak el a támogatások azon diaszpórában élő fiatalok számára, akiket ezzel próbáltak volna ösztönözni, hogy hazajöjjenek, és a mezőgazdaságban helyezkedjenek el, a támogatást a 6.1 alintézkedés „Fiatal gazdálkodók elindítása” nevű program keretében nyújtották volna.

10 benyújtott dosszié, valamennyit elutasították

A programra túl kevés hazatérő fiatal jelentkezett, szám szerint 10 dossziét nyújtottak be, de valamennyit elutasították azzal az indokkal, hogy nem felelnek meg a kiírt feltételeknek. Az országot elhagyó fiatalokat megcélzó programra a MADR 20 millió eurót irányzott elő, amelyet Marius Lucaciu fiatal gazdálkodó is ki szeretett volna használni, adta hírül a stirileprotv.ro.

A fiatalember és akik még pályáztak, elmondták, milyen folyamatban vettek részt, amely végül nem hozott nekik semmilyen támogatást. Marius Lucaciu az egyike az erre a programra pályázóknak, Németországban dolgozott, és nagy reményekkel tért vissza tavasszal. „Azt mondtam, ez egy jó lehetőség számomra, hogy a családom közelében lehessek. Nagyon sok problémával szembesültem, rengeteggel. Tehát a romániai bürokrácia megsemmisít” – mondta a fiatalember.

A diaszpóra fiataljai számára nehezen teljesíthető kritériumok

Ahhoz, hogy az AFIR 6.1 alintézkedés keretében támogathatók legyenek, a diaszpórában élő fiataloknak meg kellett felelniük a mezőgazdasági üzem birtoklásával és az életkorukkal (40 éves korig), valamint a mezőgazdasági tanulmányokkal kapcsolatos feltételeknek, illetve az elmúlt évben 3 hónapot kellett dolgozniuk a mezőgazdaságban az Európai Unió egyik államában.

Az AFIR útmutató rendkívül későn jelent meg

Az európai alapok tanácsadója, Marian Costea elmagyarázta, hogy a diaszpórából érkezett románok ahelyett, hogy segítséget kaptak volna, inkább elbátortalanodtak a mezőgazdaság romániai gyakorlatában.

„Nem minden külföldi romániai dolgozik a mezőgazdaságban, ennek következtében azon többsége, akik pályáztak volna, nem lehettek jogosultak, vagy azok, akik pályáztak volna és ennek a feltételnek is megfeleltek, azok a határidőket nem tudták tartani, mert az útmutató nagyon-nagyon későn jelent meg. Emiatt nem tudta benyújtani az összes szükséges dokumentumot” – mondta Marian Costea.

Magyarázattal szolgált Iulian Bucătaru, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökség (AFIR) igazgatóhelyettese: „Azt hiszem, hogy a diaszpórában élőket némiképp meglepte ez a lehetőség. Türelmesnek kell lennünk, olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek az európai szabályozás paraméterein belül maradnak, de valahogy egyszerűbben kellene megközelíteni ezeket a külföldön élő románokat ” – mondta az AFIR képviselője.

493 fiatal gazdálkodó jogosult a 6.1 alintézkedés utolsó szakaszában

Míg a diaszpórában élők számára a projekt lehetetlen küldetésnek bizonyult, a már gazdálkodó román fiataloknak sikerült benyújtaniuk és támogatható státust szerezni projektjeiknek. 778 fiatal mezőgazdasági termelő nyújtotta be aktáját a 20 millió euró összköltségvetésű projektre, és 493 támogatható gazdálkodó részesül a támogatásból.

Köztük az egyik egy Temes megyei tehéntenyésztő. Ana-Maria Pepunak 28 állata van. Benyújtott egy projektet, és 40.000 euró támogatást kapott. A mezőgazdasági termelő komoly beruházásokat akar véghezvinni a gazdaságban, traktort és tejadagolót szeretne vásárolni. „Most még ezzel a vírussal is meglehetősen visszaesett az értékesítés, és elég nehéz összegyűjteni a szükséges pénzösszeget egy gép vásárlásához vagy a gazdaság modernizálásához” – mondta Ana-Maria Pepu.

Egy másik kezdeményező nőnek, a Bihar megyei Doruța Iancunak szintén sikerült támogatást kapnia a fiatal gazdáknak szóló program révén, de abban a kiírásban, amely azok számára szólt, akik már beruháztak a mezőgazdaságba. „Nekem ez van: 30 hektár eper, van még zöldségem, egy hektár cukkini és 50 hektár hagyma. És kukorica. Öntözőtavat kellett készítenem, hogy legyen ahonnan öntöznöm őket” – mondta a bihari nő.

A „Fiatal gazda” program kedvezményezettjei 40.000 és 50.000 euró közötti összeget kaphattak mostanáig, a gazdaság méretétől függően. A kedvezményezettek a pénz nagy részét, azaz 75 százalékát előlegként kapták, a fennmaradó részt pedig a javasolt projekt megvalósításának végén.