Fără categorie

APIA-KIFIZETÉSEK, 2020.: A hektáronkénti második részletet 27.826 gazdálkodónak utalták át!

A román gazdáknak megígért hektáronkénti támogatás utolsó része! A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség arról tájékoztatta a gazdálkodókat, hogy az aszály által érintett valamennyi mezőgazdasági termelő december 22-től, keddtől megkapja a számukra szánt pénz második részletét a tavaly őszi vetésekre!

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO szerkesztőségébe eljuttatott közlemény szerint a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a megyei központokon keresztül arról tájékoztatott, hogy 2020. december 22-től kezdődően folyósítja a mezőgazdasági termelőknek szánt állami támogatás második részletét, a kedvezményezettek azok a gazdák, akik veteményét 2019 őszén sújtotta az aszály.

A kifizetésre engedélyezett teljes összeg 79.999.988,31 lej 27.826 kedvezményezett számára.

Az APIA szerint a mezőgazdasági termelőknek most átutalt összegeket a 48/27.08. 2020-es sürgősségi kormányrendelet 11 – (1)-es cikkelyével összhangban folyósították. A támogatáshoz szükséges pénzügyi forrásokat az állami költségvetés biztosítja, az erre a célra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium számára 2020-ra jóváhagyott költségvetési rendelkezések függvényében, mindez a büdzsé 83.01 „Mezőgazdaság, erdészet, haltenyésztés és vadászat” fejezetében, 59-es „Egyéb költségek”alfejezet 59.09-es „Kompenzáció a mezőgazdasági termelőknek a mezőgazdaságban bekövetkezett természeti katasztrófák esetén” cikkelyében lelhető fel.

Mint ismert, ebben az évben a román gazdálkodók állami támogatásban részesülnek az őszi vetésekben okozott károk kompenzálására, és mostanáig a hektáronkénti összegek egy részét kapták meg:

  • búza – 925 lej / hektár;
  • rozs – 925 lej / hektár;
  • tritikálé – 805 lej;
  • árpa – 912 lej / hektár;
  • árpa – 951 lej;
  • zab – 772 lej / hektár;
  • repce – 1.002 lej / hektár.

Adrian Oros földművelésügyi miniszter által november 5-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón bemutatott ütemterv szerint a programba 27.861 támogatható kérelmet nyújtottak be 1,11 millió hektár területre. Az APIA korábban 850 millió lej értékben utalt ki pénzeket e rendszer keretében.

Jelenleg nincs információ azon gazdák kompenzációjáról, akiknek a tavaszi vetésükben esett kár. Ezekért a kifizetésekért a Földművelésügyi Minisztériumnak és a kormánynak sürgősségi rendeletet kell kiadnia, de ezt nem teheti meg a jelenlegi ideiglenes, Nicolae Ciucă által vezetett kormány.