Fără categorie

APIA – vezető: A fizetési listáról lekerült gazdák értesítése év végén

Gazdálkodók kerültek le év végén a kifizetési listáról annak ellenére, hogy támogatható állatokkal rendelkeznek! A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség egyik igazgatója bejelentette, hogy a kis állattenyésztők, akik engedélyezett természetes személyenként (PFA), egyéni vállalkozásonként (II), illetve családi vállalkozásként (IF) nyújtották be az APIA – hoz az egységes kérelmet, de állataikat magánszemélyre jegyeztették be, lekerültek a Covid-19-támogatás kifizetési listájáról. Ezek a tenyésztők elmulasztották az állatokat is átírni akkor, amikor a PFA-t, II-t vagy IF-et alapítottak.

Virgil Dragoş, az APIA Szatmár megyei igazgatója a helyi sajtó számára elmondta, hogy több állattenyésztőt kizártak a Covid 19 támogatási kifizetési listájáról, amelyet a 21. intézkedés (Kivételes ideiglenes támogatás az egészségügyi válság hatásai miatt károsult mezőgazdasági termelők számára) keretében nyújtanak.

A nem támogatható gazdálkodókat értesíti az APIA

Az APIA a napokban véglegesíti a kifizetési listát, és az állattenyésztők közül többen is rossz híreket kaptak. Az APIA arról értesítette őket, hogy akkor sem jogosultak erre a támogatásra, ha több mint 10 éve nevelnek állatokat, és ugyanennyi éve megszokott támogatásokban, átmeneti országos támogatásokban és termeléshez kötött támogatásban részesültek.

Az állatoknak az APIA-hoz benyújtott egységes kérelmen kell szerepelniük

Az APIA vezetője ismertette azokat a törvényes előírásokat, amelyek lehetetlenné teszik ezeknek az állattenyésztőknek a kifizetést. A kifizetésekhez használt alkalmazást úgy működik, hogy az kapcsolatot alakít ki a támogatást igénylő és annak állatai között. A kapcsolat nem jön létre, ha egyik oldalon személyi szám (CNP), másik oldalon pedig egységes adószám (CUI) szerepel. Ha Covid-19 támogatásért folyamodó dokumentumon, amelyen az állatokat is jelölik, a CNP- szerepel,akkor úgy tűnhet, hogy egyetlen egységes kérelmet sem nyújtottak be az APIA-hoz. „Az APIA-hoz benyújtott egységes kérelmen ugyanaz a személy kell hogy szerepeljen, mint aki a Covid-19 támogatást kérvényezi. Az ilyen helyzetben lévők pontos számát nem ismerjük, de megyei szinten is vannak. Amikor közvetlen kifizetésben részesülnek, mindez nem jelent problémát, mert ezek más, eltérő feltételekkel rendelkező intézkedések” – így hangzik a gazdáknak szóló magyarázat.

„Az alkalmazás (amelyet a Covid-19 támogatás kifizetésére hoztak létre – szerk. megj) az Országos Mezőgazdasági Nyilvántartásból importálja az állatok számával kapcsolatos adatokat, és ott nem a CUI szerint szerepelnek az állatok, hanem CNP szerint, és ilyenkor az alkalmazás nulla állatot mutat. Jelenleg semmit nem lehet ezen változtatni, mert abban a fázisban vagyunk, amelyben a fizetést engedélyezik, ellenőrzéseket végeznek” – magyarázzák.

A 21. intézkedés kifizetése december 22-én kezdődött

Mint ismert, december 22-től az APIA megkezdte a 21. intézkedés kifizetéseit. A hivatalos adatok szerint az intézkedés keretében 122.986 mezőgazdasági termelő nyújtott be kifizetési kérelmet. „Az APIA ma megkezdte a 101,58 millió eurós összeg kifizetését 65.531 gazdálkodó számára: 23.375 a zöldség (gyümölcs és burgonya) ágazatban, 24.826 a szarvasmarha ágazatban és 21.616 a juh / kecske ágazatban tevékenykedik” – írja az idézett forrás.

A gazdaságonkénti maximális kifizetés 7000 euró, és a teljes költségvetést 150 millió euróról 182,5 millió euróra egészítették ki. A 21. intézkedés keretében nyújtott támogatást az APIA európai alapokból folyósítja, és kifizetés határideje 2021. június 30.