Fără categorie

Családi farmokat támogat a Cîțu- kormány. Hivatalossá váltak az összegek!

A romániai családi gazdaságok megszilárdítása is szerepel Florin Cîțu kormányának prioritásai között. Az új kormány, a PNL – USR PLUS – RMDSZ koalíció által felvállalt dokumentum szerint a családi gazdaságok anyagi ösztönzésben részesülnek, de a bürokrácia csökkentését célzó intézkedéseket is megfogalmaztak számukra, és támogatják az állattenyésztési ágazat beruházásait.

„A családi gazdaságnak vannak bizonyos szerkezeti jellemzői, amelyek ugyan hasonlóak a többi EU-tagállam mezőgazdasági ágazatában fellehető farmokéihoz, de nálunk egyedülállóan jelentős a nagy- és kisgazdaságok közötti különbség, valamint a saját fogyasztásra termelő mezőgazdasági farmok elterjedtsége. A kis- és közepes méretű gazdaságok kategóriája, amely a romániai gazdaságok legnagyobb százalékát képviselik, és amelyek kereskedelmi szervezetek formában termelnek a piac számára, különösen a családi gazdaságok, kombinált támogatásra szorulnak, azért, hogy ne függesszék fel tevékenységüket, illetve azért, hogy könnyebben eljussanak a piacra, illetve, hogy megkönnyítsék számukra a befektetéseket, mindezek olyan tényezők, amelyek a jövedelemszint stabilizálásához és növekedéséhez vezetnek. E speciális igényének kielégítésével Románia új lehetőségeket kínál a gazdaságok szerkezetének átalakítására, a kis / közepes gazdaságok piaci integrációjának és a családi gazdaságok fejlesztésének megkönnyítésére. A kis- és közepes gazdaságok korszerűsítése megteremti a gazdasági teljesítmény növelésének előfeltételeit” – áll a dokumentumban.

Intézkedések:

• a korszerűsítés, szerkezetátalakítás, a versenyképesség növelése céljával eszközölt beruházások támogatása, különösen a családi gazdaságok esetében, a mezőgazdasági ezen szegmensének szánt projektek révén, amelyek integrálják a feldolgozási tevékenységet;
• az állattenyésztési ágazat beruházásainak következetes támogatása;
• beruházások támogatása a digitális megoldások megvalósításához a mezőgazdaságban;
• a családi gazdaságok bürokráciájának csökkentése;
• a hátrányos helyzetű területeken, különösen a hegyvidéki területeken lévő családi gazdaságokban előállított késztermékek forgalmazásának termékegységenkénti ösztönzése támogatás vagy pénzbeli segély biztosításával – mintegy 1 milliárd euró értékű finanszírozás elosztása mezőgazdasági beruházásokra a zöldségágazat és állattenyésztés szintjén, ebből 200 millió eurót (FEADR) azon családi gazdaságok számára, amelyek a minőségi termékek feldolgozását integrálják tevékenységükbe (Reg. 1151/2012).
• a finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása a hitelnyújtási mechanizmusok folytatásával a kamat- és garanciavállalás-finanszírozás támogatásával a mintegy 93 millió eurós hitelezési mechanizmus támogatása érdekében (FEADR).