Fără categorie

Meghaladta az egymilliárd eurót a gazdáknak kifizetett összeg. A kifizetési ügynökség bejelentése!

A gazdák számlájára már több mint 1,4 milliárd euró került 2020 folyamán. A kifizetési ügynökség összegzése szerint az év elején meghatározott egymilliárd eurós célt túlteljesítették az említett időszakban.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) azt közölte az Agerpresszel, hogy az ügynökség több mint 7 milliárd eurót fizetett a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségnek (AFIR) a 2014 – 2020-as Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDR 2020) keresztül, és ebből az összegből 5,2 milliárd euró az Európai Bizottság által jóváhagyott visszatérített érték, amely a 2020-as PNDR felhasználási arányát 71 százalék fölé emeli.

„Az összes kifizetett vissza nem térítendő forrásból több mint 3,6 milliárd eurót fordítottak vidéki térségek beruházási projektjeire, növény, állat és vetemény biztosítási díjainak kiegyenlítésére, a helyi akciócsoportok tevékenységeire és beruházásaira, és a természeti katasztrófák következményeinek ellensúlyozására. Emellett a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) részére átruházott intézkedések esetében a mezőgazdasági termelőknek nyújtott kompenzációs kifizetések összesen több mint 3,3 milliárd eurót tesznek ki”- írja az idézett forrás.

A gazdák 9,6 milliárd euró értékben nyújtottak be projekteket

Ugyanezen forrás szerint a gazdák összesen 73.690 megfelelő finanszírozási kérelmet nyújtottak be, 9,6 milliárd euró értékben. Ebből 47.539 kérést választottak ki finanszírozásra, ezek összértéke 5,4 milliárd euró. Az AFIR és a PNDR 2014–2020 kedvezményezettjei között megkötött 63.431 szerződés értéke 5,5 milliárd euró, ideértve az Országos Vidékfejlesztési Program 2007–2013. közötti időszakából az átmeneti eljárás során átvett finanszírozási szerződéseket is.

„Az AFIR által átruházott vidékfejlesztési intézkedések tekintetében a 2020-as pénzügyi év negyedéves költségeiről szóló nyilatkozatok szerint Románia 487,91 millió eurót igényelt az Európai Bizottságtól, amely az APIA által eszközölt kifizetéseket és csupán az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap hozzájárulását képezi (FEADR) országos társfinanszírozás nélkül ” – fogalmaz az idézett forrás.