Fără categorie

2021. június 30-ig meghosszabbította a kormány a gazdáknak szánt állami támogatást!

Sürgősségi kormányrendelettel 6 hónappal hosszabbították meg a támogatást! Azon munkáltatók, akik napszámosokat alkalmaztak, és akik a járvány miatt 2020-ban kénytelenek voltak megszakítani vagy korlátozni tevékenységüket, kérvényezhették az államtól, hogy térítse meg a napszámosoknak fizetendő összegek néhány százalékát. A támogatható ágazatok között szerepel a mezőgazdaság, és azt tervezték, hogy három hónapra szóló támogatást lehet igényelni, legkésőbb 2020 végéig. Az év végén azonban a kormány úgy döntött, hogy az intézkedést 2021. június 30-ig meghosszabbítja.

A kormány a napszámosok munkáját támogató intézkedésnek három jogszabályon alapszik: a támogatást a 132/2020-as sürgősségi rendelet alapján nyújtják, a 719/2020-as kormányhatározat alapján hajtják végre, és az e támogatás igényléséhez használatos dokumentumokat a Munkaügyi Minisztérium 1341/2020-as rendelete szabályozza. Rendes esetben a támogatást legkésőbb 2020 végéig megkapták a kedvezményezettek (de minden kedvezményezett csak három hónapra kérhet segítséget). A kormány azonban úgy döntött, hogy megéri meghosszabbítani 2021. június 30-ig az intézkedést – mindezt a 2020/2020-as sürgősségi kormányrendeletbe is belefoglalta. A támogatás odaítélésének egyetlen eddigi feltétele sem változik.

Miben áll az állami támogatás?

Az állam pénzügyi támogatást nyújt azoknak a napszámosoknak, akik tevékenységüket az 52/2011-es számú törvény 13. cikkelyében foglalt területek valamelyikén végzik. A támogatás a munkanap után járó díjazás 35 százalékának kifizetését jelenti, és a pénzt három hónapos időtartamra (legkésőbb 2021. június 30-ig) folyósítják a kifizetési és szociális felügyeleti ügynökségeken keresztül. A mezőgazdaság, a vadászat és a kiegészítő szolgáltatások, valamint a félig háziasított és egyéb állatok tenyésztése és szaporítása terén tevékenykedők esetében támogatást nyújtanak mind az idénymunkások, mind a napszámosok esetében.

Arról, hogy miként alkalmazzák e támogatás az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt: Ordonanță de Urgență: Guvernul va plăti aproape jumătate din salariile zilierilor și sezonierilor!

Mint ismert, a rendszer 2020. július 25. óta hatályos, és előírja, hogy azoknak, akik a napszámosok szolgáltatásait veszik igénybe, napi nyilvántartást kell kitölteniük függetlenül attól, hogy a napszámosok milyen tényleges időszakban dolgoznak náluk. Aki ezt elmulasztja, 6.000 lej pénzbírságot kaphat.