Fără categorie

Folytatódik 2021-ben a paradicsomprogram? Mit mond erről Adrian Oros miniszter?

Paradicsomprogram, 2021. A romániai zöldségtermesztők ebben a periódusban készítik elő a palántákat a védett területeken történő első termesztési ciklusra. A gazdák tudni akarják, hogy számíthatnak-e az állami támogatásokra, és ebben az évben hozzáférhető lesz-e a paradicsomprogram, amely keretében az elmúlt években legfeljebb 3000 eurót kaphattak fejenként a kedvezményezettek.

A Digi 24 műsorvezetője a 2021-es támogatások helyzetéről faggatta Adrian Orost, aki videóhívás révén kapcsolódott bele a beszélgetésbe, és azt kérdezték tőle, hogy folytatódnak-e, költségvetésbe kerülnek-e az egyes támogatási rendszerek, illetve lesznek-e újabb intézkedések. A mezőgazdasági miniszter azt mondta, „a támogatásokat úgy fizetik, mint korábban”.

„Természetesen. Minden támogatást a korábbiakhoz hasonlóan fizetnek, mind a közvetlen kifizetéseket, mind a fiatal gazdálkodók támogatását, a termeléstől függő állattenyésztési támogatást vagy az 2027-ig tartó országos átmeneti támogatást” – mutatott rá Oros a Digi 24 televízióban. A miniszter nyilatkozata reményt ad azoknak a zöldségtermesztőknek, akik még mindig kérik, hogy folytassák a paradicsomprogramot a védett területeken történő termesztés esetében.

Európai alapokból származó intézkedések zöldségtermesztők számára

Adrian Oros tavaly novemberben jelentette be, hogy a román zöldségtermesztőknek 65 millió euró áll rendelkezésükre az elkövetkező két évben, amelynek során az ország áttér az az új közös agrárpolitikára, ezt a pénzt arra fordíthatják, hogy az üvegházakban éppen azt termesszék, amit a piac kér tőlük, és nem azt, amit a miniszter mond nekik, utalva a paradicsomprogramra, amely révén csak a paradicsom termesztését finanszírozták.

„Ebben az átmeneti időszakban olyan intézkedéseket kezdeményezünk, amelyek révén a zöldségtermesztők üvegházakat és szoláriumokat létesíthetnek, s ezekben azt termelhetnek, amit a piac követel tőlük, nem pedig azt, amit a miniszter mond nekik. Elkészíthetik ezeket az üvegházakat vagy szoláriumokat, továbbra is termeszthetnek zöldséget védett területeken. Az üvegházak és szoláriumok ezen területére a következő két évben 65 millió eurót különítettünk el” – mondta Adrian Oros.

Paradicsomprogram – siker vagy kudarc?

A mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy Romániában sokféle területen termesztenek zöldséget, de hagyományosan a mezőkön teszik ezt, amely nem tudja fedezni a friss zöldségek iránti igényt az év minden szakaszában, ezért támogatják az üvegházak létesítését, nemcsak a paradicsom termesztése esetében. Oros úgy véli, hogy a Paradicsom program nem érte el a kívánt hatást, mivel növekedett az import abban az időszakban, amelyben állami pénzből támogatták ennek termesztését.

„A paradicsomprogram eddig az évig volt folyamatban, jelentős összegekkel finanszíroztuk ezt a projektet. Állami költségvetésből származó, de minimis támogatási intézkedés volt ez az ágazat számára. Természetesen minden támogatási intézkedésnek 3-4 évig kell tartania, majd más szükséglet felé kell irányítani a pénzeket. Én a számokat nézem, tavaly a paradicsomra 60 millió eurót különítettek el, idén pedig 40 milliót, 2018-ban 47 milliót, 2017-ben 24 millió eurót. Megnézem az INS adatait is, és az import nőtt. A Paradicsom program sajnos makroszinten nem volt hatásos. Nyilván, azok számára, akik védett területeken paradicsomot termesztettek, ez valós támogatás volt, de ez akkor is 3000 euró volt, nem beszélve arról, hogy sok csalás is volt a dokumentációkban. Tavaly pl. egyetlen megyében 417 fiktív aktát találtunk” – mondta Adrian Oros.