Fără categorie

2021-es de minimis támogatás a mezőgazdaságban. Pénzsegélyek, amelyeket az állam idén folyósít a gazdáknak

Három de minimis és egy állami támogatásra számíthatnak idén a mezőgazdasági termelők az állami költségvetésből. Miután arról érkeztek információk, hogy felfüggesztik a paradicsom programot, a mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy négy más intézkedést foglalnak bele az idei költségvetésbe, ezekre biztosan számíthatnak a mezőgazdasági termelők, ide értve a méhészeket is.

„Az év végén meghosszabbítottuk a gázolaj támogatási intézkedését (…) 2023 végéig, folytatjuk a fokhagyma programot – mint ismeretes, a két hagyományos fajta, a Bazna és a Mangalita esetében folytatjuk, és a továbbiakban is zajlik a de minimis támogatási rendszer a méhészkedők számára” – jelentette ki Adrian Oros miniszter hétfő este az Agro TV-ben.

Adrian Oros miniszter nyilatkozatai szerint a három támogatási intézkedés, amennyiben a tavalyi formában tartják fenn, a következőket jelenti:

• Állami támogatás a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséhez. Tavalyi összeg: 1,5258 lej / liter;
• De minimis támogatás a fokhagyma termesztésében. A támogatás maximális összege: 3.000 euró hektáronként;
• De minimis támogatás a baznai és a mangalita fajtájú sertések neveléséhez. A támogatás összege: 1.200 euró kocánként;
• De minimis támogatás a méhészet számára. A tavaly folyósított támogatás összege: méhcsaládonként 25 lej.

A meghirdetett de minimis támogatáshoz a Földművelésügyi Minisztériumnak közzé kell tennie a kormányhatározatokat, beleértve a támogatási intézkedések felső határát és a támogathatósági feltételeket, továbbá az új pályázati határidőket.

Mindhárom állami támogatást a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül vezénylik le.