Fără categorie

Adrian Oros miniszter: „A búza esetében nincs szükség az importra. Az export csökkent!”

A hazai búzatermelés 2020-ban alacsony volt a korábbi évekhez képest, amikor az eső segített a hozam növelésében, és a gazdák pedig mintegy 9 millió tonnát termeltek. Akár sütőipari búzáról, akár vetőmagról vagy takarmányról beszélünk, Románia nem szenved szükségben – mondta Adrian Oros az alapvető gabonafélékről.

„Mint ismeretes, erős szárazság volt, amire a szakemberek szerint az elmúlt 50 évben nem volt példa. Az őszi vetések 1,1 millió hektárja esetében próbáltunk mintegy 200 euró / hektár kártérítést biztosítani, természetesen a lehetőségeinkhez mérten. Ezek a kompenzációk nem fedezték a gazdák valós veszteségeit, de ezek voltak a lehetőségeink. A termelés gyenge volt, mert akut vízhiány volt, és az öntözőrendszerek állapota olyan, amilyen. Az Országos Stratégiai Programban ezt a pénzt, amelyet évente fordítjuk a mezőgazdaság finanszírozására, ezt a pénzt továbbra is közvetlen kifizetésekre és intézkedésekre kell irányítani” – magyarázta Adrian Oros a B1 TV műsorában.

A miniszter rámutatott arra is, hogy a búzatermelés mintegy 35 százalékkal esett vissza tavaly. Ilyen körülmények között sem kerültek veszélybe Románia belföldi szükségletei, s a gazdáknak 2 millió tonna búza „többlete” is volt, amelyet külföldön értékesíthettek.

„A kedvező, esős években mintegy 9 millió tonna búzát termeltünk, tavaly valahol 6 millió tonna alatt volt a termés. Románia belföldi fogyasztása azonban 4 millió alatt van, és 2,2 millió pékségről beszélünk, 550.000 tonna vetőmagról, amely nagyon fontos, és 400.000 tonna takarmánybúzáról, amelynek nem feltétlenül kell nagyon jó minőségűnek lennie. És körülbelül 500.000 tonna búza az alkoholipar számára. Tehát körülbelül 2 millió tonna volt exportra. Az export csökkent, de a belföldi kereslet kielégült. Ehhez az alaptermékhez pedig nem volt és nincs is szükség importra” – magyarázta a miniszter.